Rohkeasti yrittäjäksi – Yrittäjien uusi puheenjohtaja Päivi Saari innostaa ihmisiä toteuttamaan ideoitaan

0
Päivi Saari toimii tällä hetkellä yksinyrittäjänä.

– Ihmisillä voi olla vaikka kuinka hienoja liikeideoita. Jo toimivilla yrittäjilläkin on paljon uusia ideoita. Kunpa ihmiset vain rohkeasti toteuttaisivat ideoitaan, Laitilan-Pyhärannan Yrittäjien tuore puheenjohtaja Päivi Saari sanoo posket innostuksen hehkusta punaisina.

Saari toivoo, että Laitilaan syntyisi uusia yrityksiä, mutta tietää myös, ettei yrittäjäksi ryhtyminen ole kaikille helppoa.

– Olen itse kasvanut tavallisessa työläisperheessä. En ole siis lähtöisin yrittäjäperheestä, kuten moni yrittäjä on, hän vertaa.

Päivi Saari ryhtyi silti nuorena maatalousyrittäjäksi. Kun hänestä tuli äiti, hän lähti opiskelemaan kemianlaborantiksi ja työskentelikin ammatissa viitisen vuotta.

Perheeseen syntyi kaikkiaan neljä lasta. Kaksosten syntymän jälkeen vuonna 2004 hän päätti lähteä täysin uuteen suuntaan. Hän opiskeli laitoshuoltajan ammattitutkinnon perustaakseen alan yrityksen. Myöhemmin hän on opiskellut myös siivoustyönohjaajaksi ja sisustussuunnittelijaksi.

Tekevälle ihmiselle oli paljon työtä tarjolla ja Päivi Saari teki pitkiä työpäiviä.

– Äitini oli yrittäjän paras turva ja tuki. Hän hoiti lapsia, kun lapset sairastuivat, ja auttoi kotonakin, kun minulla oli paljon töitä.

Yritys kasvoi ja parhaimmillaan Päivillä oli seitsemän työntekijää. Haaveissa oli kuitenkin toisenlainen elämä. Niinpä hän vuosi sitten teki jälleen ison ratkaisun. Päivi Saari irtisanoi työntekijät. Nyt hän on jälleen yksinyrittäjä, kuten yrittäjäuransa alussa.

– Välillä on yhä pitkiä työpäiviä, mutta on myös rauhallisempia jaksoja.

Päivi Saari toivoo, että hänen oma tarinansa kannustaa ihmisiä yrittäjiksi ja hoksaamaan, että yrittäjänä voi olla monenlaisia ihmisiä ja erilaisia tavoitteita.

– Voihan sitä työskennellä vaikka koko ikänsä yksinyrittäjänä. Tärkeintä kai on, että saa hankittua itselleen elannon.

Yrittäjyys tarjoaa kuitenkin paljon mahdollisuuksia ja myös tietynlaista vapautta, vaikka asiakkaat on toki aina huomioitava. Päivi Saari myöntää, että hän itse on käynyt aikamoisen asennemuutoksen läpi. Alussa oli pientä epäuskoa, että mihin hän oikein ryhtyy. Työläisperheessä ei osattu kannustaa yrittäjyyteen.

– Kannattaa kuitenkin luottaa itseensä ja tehdä sitä, mikä itsestä tuntuu oikealta.

– Kun minulle ehdotettiin yrittäjäyhdistyksen puheenjohtajuutta, ensimmäinen ajatukseni oli, että onko minusta sitten siihen. Ja sitten pohdin, mitä ihmisetkin ajattelevat, hän nauraa.

Vasta viime kokouksessa hän myöntyi, kun toiset ehdottivat puheenjohtajuutta.

Päivi Saari kiittelee Jarno Helistölän panosta puheenjohtajana ja toivoo, että hän voi tukeutua tarvittaessa Jarnoon. Sitä hän ei lupaa, että jatkaa täysin Jarnon viitoittamalla tiellä.

– Jarno on ollut niin kiltti ja tehnyt paljon itse. Minä en lupaa olla yhtä kiltti, hän sanoo topakasti.

Päivi toivoo, että hallituksessa kaikki sitoutuisivat tekemiseen. Lisäksi hän haluaisi saada rivijäsenetkin aktiivisemmin mukaan. Hän uskoo, että yrittäjäyhdistys voi tarjota yrittäjille selkänojaa ja olkapäätä, kun tulee sellaiseen tarve.

– Vaikka en itse osaisi aina neuvoa tai antaa vastauksia, niin mielelläni kyllä kuuntelen ja tuen yrittäjiä.

– Yrittäjäyhdistyksen tärkein tehtävä tänä päivänä on tukea yrittäjien hyvinvointia. Yrittäjillä on välillä todella kovaa, vaikka asiakkaat eivät sitä näe. Mutta toinen yrittäjä kyllä tietää, kuinka vaikeaa välillä voi olla.

Puhtauden ammattilainenPäivi Saari on toiminut maatalousyrittäjänä vuosina 1990–1997.

Alkukesästä 2007 hän perusti Raikas Koti -nimisen yrityksen, joka on tehnyt yritys- ja kotitaloussiivousta sekä myy alan tuotteita.

2018 Raikas Koti perusti kuluttajamyymälän Keskuskadun varteen. Myymälä on laajentanut tuotevalikoimaansa siivouksesta sisustustarvikkeisiin.

Helistölä: Keskustan autioitumiselle on tehtävä jotain

Teija Uitto

Jarno Helistölä on toiminut Laitilan-Pyhärannan Yrittäjien puheenjohtajana kymmenen vuotta.

– Kun aloitin, yhdistyksessä oli jäseniä noin 250 ja nyt jäseniä on hieman yli 200. Pudotusta on siis ollut, Helistölä summaa Laitilan ja Pyhärannan yrittäjäsaldoa.

Siitä hän on kuitenkin ilahtunut, että tänä vuonna yhdistykseen on tullut uusia, nuoria yrittäjiä.

– Olen yrittänyt innostaa nuoria mukaan yhdistyksen toimintaan. Pikkujouluissa olikin yli 80 ihmistä, mikä on varmaan kaikkien aikojen ennätys. Mukana oli myös nuoria ja jäseniä Pyhärannasta.

Helistölä jättää puheenjohtajan tehtävät omasta mielestään hyvään aikaan, kun mikään hanke ole juuri nyt pahasti kesken.

– Kymmenen vuoden aikana olemme parantaneet yhteistyötä koulujen kanssa. Yrittäjät jalkautuvat joka syksy kouluihin.

Yrittäjäyhdistys on ollut aktiivisesti mukana myös erilaisissa tapahtumissa, kuten tulevissa joulun avajaisissa.

Suurin urakka edessäpäin on Helistölän mielestä keskustan kehittäminen.

– Teemme siinä yhteistyötä kaupungin kanssa. Kyllähän tälle keskustan autioitumiselle on jotain tehtävä. Yritykset keskittyvät isojen kauppojen läheisyyteen. Ilmiö on tuttu kaikissa kaupungeissa, mutta silti keskustakin on kyettävä pitämään elävänä.

Jarno Helistölä luopuu Laitilan-Pyhärannan Yrittäjien puheenjohtajan tehtävästä omasta aloitteestaan, mutta on luvannut jatkaa hallituksen jäsenenä ainakin yhden kaksivuotiskauden.

– Poika täyttää 10 vuotta ja tytär keväällä 8. Koko heidän elämänsä ajan olen ollut yrittäjäyhdistyksen puheenjohtajana. Jospa nyt jäisi lapsille hiukan enemmän aikaa, hän toteaa.