Sähkö on laitteiden ruokaa – Apilaniityn päiväkodin eskarit pääsivät miettimään, mitä sähkö on ja miten sitä voisi säästää

0
Loppuleikissä testattiin, jäikö päivän esityksestä jotain mieleen.

Apilaniityn päiväkodin eskarit tietävät jo, missä sähköä on. Sitä löytyy sähköjohdoista, lampuista ja telkkareista, mutta mitä sähkö itseasiassa on?

– Tekin syötte joka päivä ruokaa. Te ette jaksa, jos ette syö. Kun syötte, jaksatte leikkiä, hyppiä ja nauraa. Eikö niin? Se antaa teille voimaa. Sähkölaitteiden kuten lampun ruokaa on sähkö. Se ei toimi, jos se ei saa sähköä. Eikö ole helppoa, Janette Elkiö Laitilan Sähköasennuksesta kertoi.

Elkiö johdatteli lapsia sähkön reittiä pitkin kodista sähkölaitokseen ja siitä sähkön alkulähteille.

– Mistä sähkö tulee tänne sähkölaitokselle, hän kysyi.

Muutamia arvauksia esitettiin, mutta ne eivät aivan osu oikeaan. Sitten eturivistä tiedettiin, että aurinkopaneeleista saa sähköä.

– Mahtavaa, Elkiö kehui.

Auringon lisäksi sähköä tuotetaan tuuli-, vesi- ja ydinvoimalla sekä puuta ja hiileä polttamalla. Elkiö muistutti, että aurinko-, vesi- ja tuulisähkölle kannattaa näyttää peukkua.

– Jos haluatte näistä jotain muistaa, niin muistakaan tuuli, aurinko ja vesi. Ne ovat hyviä sähkönlähteitä.

Elkiö kertoi, että jokainen voi säästää sähköä. Hän paljasti kolme hyvää ja helppoa niksiä. Valot kannattaa sammuttaa, kun poistuu huoneesta. Suihkussa kannattaa käydä nopeasti ja jos pesee hiukset, sammuttaa vedentulo saippuoinnin ajaksi.

– Ja telkkarin katsomisen sijaan voi lukea kirjaa, Elkiö ehdotti näyttäen kuvaa television edessä lukevasta pojasta.

Lopuksi juuri hankitut tiedot testattiin leikin avulla. Oppi oli mennyt perillä, sillä kaikki lapset saivat Sähkötietäjä 2022 -mitalin kaulaansa. Elkiön mukaan sähkökampanjan tarkoituksena on kertoa lapsille sähköstä positiivisesssa hengessä ja lasten omalla kielellä. Lisäksi tarkoitus on jakaa lapsille sähkötietoutta ja innostaa perheitä säästämään sähköä yhdessä.