Sähkön hinta sähköisti yleisön – Tiihosella juotiin kahvit keskustan piikkiin

0
Mikko Kinnunen kertoi, että maatalouden asioihin palataan lisätalousarvion yhteydessä.

– Jos kysytään, mikä vaaliteema keskustalla pitäisi olla, niin se on sähkö, sähkö, sähkö, polttoaine ja polttoaine, vehmaalainen Mika Munkki totesi Tiihosen kahvila-konditoriossa maanantaina, kun keskustan eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Mikko Kinnunen tarjoili kahvia Laitilassa.

Munkki kertoi, miten jo Carunan ja Omavoiman alueilla kestosopimussähkön hinta on eri, mutta molemmissa tapauksissa liian kova.

– Eihän kaikilla ihmisillä ole varaa näin koviin sähkölaskuihin. Yhdessäkin tapauksessa iäkäs nainen muuttaa poikansa luo asumaan talveksi, että mökin lämmityksen voi laskea viiteen asteeseen, hän kuvaili tilannetta.

Kinnunen otti palautteen rauhallisesti vastaan. Tämä sama keskustelu on käyty usealla paikkakunnalla.

Hän muistutteli niistä toimista, joita hallitus on tehnyt energiakriisin seurauksena: sähkön arvonlisäveroa alennetaan 24 prosentista 10 prosenttiin joulukuun alusta huhtikuun loppuun, määräaikaisesti otetaan käyttöön sähkövähennys, joka tulee kotitalousvähennyksen yhteyteen. Lisäksi pienituloisille kotitalouksille otetaan käyttöön määräaikainen sähkötuki.

Kinnunen oli ennen Tiihosen kahvilaa käynyt tutustumassa Laitilan nuorisoverstaaseen, joka oli tehnyt häneen vaikutuksen. Hän korosti, että juuri tämäntyyppiset ratkaisut ovat tärkeitä nuorten tukemiseksi.

– On erittäin tärkeätä, että pidämme kaikki nuoret mukana, eikä kukaan putoa kelkasta pois.

Hän muistutti lakiuudistuksesta, jonka mukaan nuorilla on oppivelvollisuus 18 ikävuoteen asti. Lakimuutos on Kinnusen mielestä onnistunut, sillä nyt huolehditaan myös niistä nuorista, jotka ovat jättäneet peruskoulun kesken tai eivät ole hakeneet peruskoulun jälkeen mihinkään opiskelemaan.

– Tulevalla vaalikaudella keskustalle on tärkeää pitää esillä, että nuoria ei tungeta samaan muottiin, vaan pitää olla eri reittejä ammattiin. Oppisopimuskoulutusta pidämme tästä syystä tärkeänä.

Reisjärven kristillisen opiston rehtorina toiminut Kinnunen muistutti myös, miten myös kansalaisopistoilla on tärkeä tehtävä esimerkiksi maahanmuuttajien kotouttamisessa.

Kinnunen kävi läpi puheessaan myös maatalouden kriisiä.

– Jos energiakriisi sodan vaikutuksesta vain jatkuu, niin autamme niitä, jotka joutuvat sen seurauksena vaikeuksiin. Tällä alueella tämä koskee esimerkiksi maanviljelijöitä. Teemme kaikkemme löytääksemme keinoja, miten auttaa maataloutta.

Hän kertoi, miten seuraava ratkaisun hetki sen suhteen on lisätalousarvion käsittely alkuvuodesta 2023.

– Meidän on käytävä läpi tavat, jotka varmistaisivat, että tuet menisivät suoraan tuottajille, jotka kustannusten nousujen seurauksena ovat vaikeuksissa.

Kinnunen totesi, että myös elintarvikelain uudistus osaltaan vaikuttaa tuottajien saamaan hintaan ja pitää kauppojen hinnoittelut kurissa. Hän vakuutti, että uusi laki etenee eduskuntaan vielä tällä kaudella.

– Maatalouden asiat ovat tärkeitä, jotta olemme omavaraisia. Kun kriisi tulee päälle, ruuasta tulee helposti pulaa. Siksi on tärkeää, että meillä on kotimaassa riittävä ruoantuotanto ja maataloutta harjoittajat saavat riittävän korvauksen. Sillä saralla on vielä paljon tehtävää.

Tiihosen kahvila oli maanantai-iltapäivänä täynnä väkeä ja kahvia kului kiitettävästi. Kinnusen vierailulla Laitilassa oli mukana myös kaksi kansanedustajaehdokasta Varsinais-Suomesta: Mimmi Ruusunen Turusta sekä Jani Kurvinen Somerolta. He tapasivat myös Laitilan kaupunginjohtoa, joka toi esille Kasitien risteysremontin tarpeen.

Laitilasta Kinnunen jatkoi matkaa Paimioon ja Saloon.