Sinnikäs ja energinen monitaituri – Amanda Julkusen lajivalikoimaan kuuluu kolme eri lajia

0
Kesäisin Amanda Julkusen keskittyminen on pesäpallossa ja talvisin kiekkokaukaloissa.

16-vuotias  Amanda Julkunen on tuttu näky niin pesäpallokentiltä kuin kiekkokaukaloistakin. Useamman lajin monitaituri on harrastanut pienestä pitäen useampaa lajia, eikä lajivalikoima ole vieläkään supistunut vain yhteen lajiin tai kaupunkiin.

– Tällä hetkellä pelaan jääkiekkoa, pesäpalloa ja ringetteä. Niiden lisäksi olen harrastanut muun muassa jalkapalloa, yleisurheilua ja salibandyä. Tanssiakin olen kokeillut, Amanda listaa.

Ringette on kulkenut mukana pisimmän ajan, sillä Amanda aloitti ringeten vuonna 2011 ollessaan vain viiden vanha. Hieman myöhemmin mukaan tulivat jääkiekko sekä pesäpallo.

Tällä hetkellä eniten aikaa vie jääkiekko, jota Amanda pelaa Lukon naisten joukkueessa. Lukko nousi takaisin Naisten Liigaan eli korkeimmalle sarjatasolle täksi kaudeksi, mikä onkin yksi nuoren monilahjakkuuden yksi lempimuistoista lajin parissa.

– Jääkiekko vie viikosta kolmesta neljään arkipäivää aamujäiden lisäksi ja välillä käyn myös ringeten jääharjoituksissa. Jääkiekkopelit pelataan pääosin viikonloppuisin ja ringetteä olen ehtinyt pelaamaan muutaman arkipelin verran.

Harrastamisen ja opiskelun yhdistäminen saattaa joskus olla hankalaa, mutta ainakin tällä hetkellä lukio-opintojen ensimmäinen vuosi sekä harrastukset ovat hyvässä tasapainossa. Aikatauluttamista arki kuitenkin vaatii, ja joskus harjoituksiin lähdetään suoraan koulusta.

– Vapaa-aikani kuluu yleensä harrastusten lisäksi koulujuttujen parissa. Onneksi välillä ehtii näkemään myös ystäviä.

Useamman eri lajin harrastaminen on ollut luonnollinen valinta, sillä Amanda itse kertoo olevansa sinnikäs sekä energinen ja motivaatiota harjoittelua kohtaan löytyy. Hän on aina itse halunnut harrastaa, eikä polkua ole kuljettu kavereiden tai muiden tuttujen perässä.

– Joskus oman lajin löytäminen voi viedä aikaa, mutta se on todella sen arvoista.

Kaikkien lajien kohdalla takataskuun on on kertynyt positiivisia muistoja, mutta päällimmäisenä mielessä on European Women Ice Hockey Cup eli N16-sarjan maajoukkueen turnaus, joka miteltiin Unkarin Budapestissä toukokuussa.

Mieleen muistuivat myös Jyskeen kanssa voitettu kiekkoturnaus Hyvinkäällä, ringeten CSM-turnaukset sekä pesäpallon leirit, joita on takana jo erittäin monia.

Omien pesäpallopelien lisäksi Amandaan on saattanut törmätä pesäpallokentillä myös muissa merkeissä. Hän on käynyt tuomarikoulutuksen vuonna 2017, minkä jälkeen hän on ottanut edistysaskelia myös tuomariurallaan.

– Innostuin heti hommasta. Tuomaroinnissa parasta on se, että siinäkin pystyy aina kehittymään lisää.

Nuorelle urheilijalle tulevaisuuden miettiminen voi joskus olla hankalaa, eikä Amandakaan halunnut ajatella vielä liian pitkälle minkään lajin suhteen. Tavoitteena on vain kehittyä urheilijana ja pystyä tulevaisuudessakin harrastamaan tasapainoisesti eri lajeja.

Eräs suurta kunnioitusta herättävä asia nousi kuitenkin esille tavoitteista puhuttaessa.

– Jääkiekon puolella olisi hienoa päästä pukemaan uudelleen Leijona-paita päälle. Se oli upea kokemus.