Suomi on ringeten maailmanmestari – kaatoi Kanadan finaalissa

0
Suomen joukkueessa pelasi kolme laitilalaislähtöistä pelaajaa: Susanna Tapani, Maria Perkkola ja Jasmin Kiiski. Kuva: Timo Kupiainen
Suomi voitti kahdeksatta kertaa peräkkäin ringeten maailmanmestaruuden Metro Areenalla pelatuissa kotikisoissa. Laitilalaislähtöisiä pelaajia joukkueessa pelasi kolme: Susanna Tapani, Maria Perkkola ja Jasmin Kiiski. Mestaruudesta taisteltiin perjantaina 4.11. ja sunnuntaina 6.11. pelatuissa finaaliotteluissa, jotka päättyivät kumpikin Suomen voittoon selkein lukemin. Suomen vahvuus näissä kisoissa oli ehdottomasti maalinteossa, kun kanadalaisten viimeistely takkuili koko viikon ajan. Maailmanmestaruus on suomalaisille yhteensä kymmenes.
 
Suomi avasi pelin räväkästi, kun ykköskentän tehokolmikko pääsi heti ensimmäisessä vaihdossa irti. Susanna TapaniAnne Pohjola ja Roosa Salonen pelasivat ensimmäiseen vaihtoon pitkän hyökkäyspään pyörityksen, joka kulminoitui Pohjolan tarkkaan yläkulmavetoon. Kanada pisti tästä suivaantuneena lisää pökköä pesään ja teki valtavasti töitä kentällä. Kanada loi muutamiakin vaarallisia maalipaikkoja, muttei onnistunut viimeistelyssä.
 
Suomi sai erän loppupuolella lisätehoa maalintekoon. Ensin Salonen iski kulmalta suoraan syötöstä luvut kahteen nollaan, minkä jälkeen Maija Väyrynen sijoitti Kanadan maalivahdin vaihdoksen jälkeen renkaan suoraan B-pisteen aloituksesta alakulmaan. Erän viimeisillä sekunneilla päästiin todistamaan Tapanin yksilötaitoja, kun hän harhautteli tiensä puolustuskolmion keskelle, minkä jälkeen hän harhautti vielä Kanadan maalia vartioivan Laurie St-Pierren kahville.
 
Toinen erä eteni tasaisena vääntönä joukkueiden välillä ja Kanada pääsi jälleen useisiinkin maalintekopaikkoihin, muttei onnistunut vieläkään viimeistelyssä. Myös Suomi näytti joukkuepelaamisen mallia, mutta erän ensimmäinen maali nähtiin vasta erän puolessa välissä, kun Salonen iski jo toistamiseen renkaan kulmalta häkkiin. Kuudennen maalin Kanadan maalin perukoille iski jälleen Tapani siirretyn rangaistuksen aikana. Myös Kanada onnistui erän lopussa mallinteossa, kun Jenny Snowdon iski renkaan Maria Perkkolan selän taakse siskonsa Britney Snowdonin syötöstä.
 
Suomi palasi pitkältä erätauolta vahvasti, kun Väyrynen iski renkaan maaliin, kun erää oli kulunut vain vähän yli minuutti. Hetkeä myöhemmin Kanada kavensi Gillian Dregerin osumalla seitsemään kahteen. Kolmas erä jäi muuten maalittomaksi, vaikka tekopaikkoja oli puolin ja toisin. Neljäs erä sai sen sijaan taas lennokkaan alun, kun Tapani pujotteli Kanadan puolustuksen sisään ja hänen laukauksensa pomppi hieman epäonnekkaasti Jasmine Leblancin patjoista maaliin. Hetkeä myöhemmin Anne Pohjola iski vuorostaan renkaan suoraan B-pisteen aloituksesta maaliin.
 
Kanada sortui ottelun loppupuolella jäähyihin ja Suomi pääsi hyökkäämään vierasjoukkuetta vastaan kahden naisen ylivoimalla. Suomalaiset hyödynsivät ylivoiman ja Tapani iski renkaan suoraan Pohjolan syötöstä Leblancin selän taakse. Suomen yhdestoista maali oli jälleen huikea yksilötaidon näytös, kun Katariina Kurikko kikkaili tiensä Kanadan puolustuskolmion keskelle ja iski renkaan ylänurkkaan. Kanadan joukkue sortui ottelun lopussa rikkeisiin ja Suomi rankaisi. Jenny Snowdon upotti renkaan vielä kertaalleen Suomen maaliin, mutta punamustien kolmas maali oli laiha lohtu ottelussa, joka päättyi lukemiin 13–3 suomalaisten hyväksi.
 
– Tätä hetkeä varten me ollaan tehty töitä kolme vuotta. Kisaviikko on ollut aivan mahtava! Meillä on aivan upea joukkue ja mahtava joukkuehenki. Kyllä tässä saa tosi kiitollinen olla, että on päässyt osaksi tätä joukkuetta ja jakamaan kisaviikon just heidän kanssaan, joukkueen varakapteeni Katariina Kurikko hehkutti ottelun jälkeen. Projekti on ollut pitkä ja kisoja on odotettu kolme vuotta, kun korona siirsi niitä vuodella normaalista kahden vuoden välisestä rytmistä.
 
– Kyllä tätä muistoa tullaan vaalimaan pitkään. Täällä on aivan mieletön yleisö ollut tänään ja meillä on ollut aivan mieletön joukkue täällä. Kyllä nyt sanattomaksi vetää, Kurikko sanoi onnellisena.
 
– Rakastan kilpailua ja ringeten pelaamista tällä tasolla. Suomalaiset selvästi antavat meille kovia haasteita, Kanadan kapteeni Erika Kiviaho kertoi ottelun jälkeen. Hän korostaa, että rakastaa joukkuettaan ja viikko Suomessa on ollut ihana, kun on päässyt viettämään aikaa ystävien kanssa.
 
Ottelun parhaina pelaajina palkittiin Kanadan Gillian Dreger ja Suomen maalia vartioinut Maria Perkkola. Kummastakin joukkueesta palkittiin turnauksen parhaat pelaajat. Kanadan joukkueesta palkittiin ykköskentässä tehoja viimeistellyt Jenny Snowdon ja Suomen joukkueesta palkittiin turnauksen toisiksi paras pistenainen, eli Anne Pohjola. Koko turnauksen arvokkaimpana pelaajana palkittiin koko turnauksen paras pistenainen tehoilla 8+8, eli Susanna Tapani.