Virtaa seinästä

0

Sähköstä on tullut meille länsimaalaisille ihmisille yhtä itsestään selvää kuin hanasta valuva juomakelpoinen raikas ja hyvänmakuinen vesi. Me olemme unohtaneet, että kumpikin edellä mainituista on kaikkea muuta kuin itsestään selvää todella isolle osalle maailman väestöstä. Länsimaalaisille muistutus tuli suunnasta, josta se ei taatusti jää huomaamatta eli kukkaron kautta.

Sähkön toimituksen turvaamiseksi on suunniteltu etukäteen ilmoitettuja korkeintaan kaksi tuntia kestäviä sähkökatkoja, joiden aikana sähköt katkaistaan tietyltä alueelta. Tällä pyritään varmistamaan, että sähkön määrä riittää myös talvikuukausina.

Vakka-Suomen Voima, VSV, kertoo verkkosivuillaan sähköpulasta ja siitä aiheutuvasta mahdollisesta sähkökatkoksesta. Tiedotteessa kerrotaan, että voi kuluttaja ennaltaehkäistä suunniteltuja sähkökatkoja säännöstelemällä kulutustaan erityisesti niinä aikoina, jolloin sähköä käytetään eniten eli aamulla ja alkuillasta.

Suunnitellusta sähkökatkoksesta tiedotetaan etukäteen julkisesti, mutta VSV muistuttaa Katkovahti-tekstiviestipalvelusta, josta saa tiedon niin suunnitellusta kuin odottamattomien olosuhteiden aiheuttamista katkoksista.

Aamulehti uutisoi viime viikolla, että Vakka-Suomen Voiman ja Rauman Energian perustamasta sähkönmyyntiyhtiö Omavoimasta on valitettu Energiavirastoon. Uutisen mukaan Omavoima-yhtiön yksi sähkötuote maksaa 63,30 senttiä kilowattitunnilta.

Laissa sanotaan, että markkinajohtajana toimivan sähkönmyyjän on toimitettava sähköä kohtuullisilla hinnoilla ja ehdoilla. Pörssisähkön kalleimmat kuukaudet ovat vasta tulossa, mutta viimeisen viikon keskihinta on ollut noin 30 senttiä kilowattitunnilta. Vaikeuksia lain tulkintaan aiheuttaa se, että laissa ei ole määritelty, mitä kohtuullinen tarkoittaa.

Hanna Hyttinen

hanna.hyttinen@laitilansanomat.fi