Yhdistykset, pankit ja paikallislehdet

0

Lehtikuvissa olemme saaneet nähdä, miten eräät pankit tukevat jotakin yhdistystä avustuksella. Parempi tapa olisi alentaa kaikkien yhdistyksien palvelumaksuja.

Palvelumaksut tuntuvat suurilta etenkin yhdistyksillä, joilla on tilillä kymppejä tai satasia. Yhdistykset, joilla on pientä liiketoimintaa, ovat ongelmissa käteisen rahan kanssa. Pankit ovat ottamassa tästäkin entistä isomman osan.

Yhdistys- ja seuratoimintapalstoilla näkee myös seurauksen pankkien korkeista palvelumaksuista. Esimerkiksi marttayhdistys ilmoitti, että matkaraha 30 euroa/henkilö kerätään linja-autossa. Tämä auttaa myös niitä ikäihmisiä, jotka joutuvat maksamaan laskun pankin tiskillä. Näin he välttävät korkeat palvelumaksut.

Aikanaan SPR:n Nälkäpäivän jälkeen keräykseen osallistunut tiedusteli, menevätkö keräysrahat todella perille kaukomaille. Nyt voi kysyä, paljonko aiheutuu kustannuksia kotimaassa keräyksen järjestelyistä esimerkiksi pankeille ja puhelinoperaattoreille, ja paljonko menee itse avustuskohteisiin.

Olen ihmetellyt alueen kolmen paikallislehden pankkiuutisten käsittelyä. Säästöpankin lopettaessa Pyhärannan, Kalannin ja Vehmaan konttorit sekä Osuuspankin tehdessä fuusiopäätöksiä Vakka-Suomen alueella, lehdet julkaisivat pääasiassa pankkien lehdistötiedotteita.

Pankkien edustajat tietenkin kertoivat lehtijutuissa, kuinka palvelut paranevat.Tosiasiassa palvelut huonontuvat, kun asiakkailta lopetetaan läheinen pankkipalvelu.

Kriittiset kommentit toimitukset ulkoistivat lehtien lukijoille eli mielipidekirjoittajille. Mielestäni tämä ei ole oikein.

Muutamat pankit mainostavat paljon paikallislehdissä. Tämä ei saisi vaikuttaa asian käsittelyyn toimituksissa. Pankkien tekemisistä pitäisi kirjoittaa samalla tavalla kuin kirjoitetaan ja kommentoidaan kuntien ja kaupunkien ongelmista ja ratkaisuista. Lehdet ovat alueellaan vallan vahtikoiria.

Mika Munkki

Vehmaa