Edessä sakeaa sumua

0

13Julkisyhteisöt ovat joutuneet tänä syksynä suunnittelemaan tulevia vuosien taloutta poikkeuksellisen sakeassa sumussa. Etenkin epävarmuus koskee suunnitteluvuosia 2024 ja 2025. Epävarmuutta aiheuttavat inflaation kasvu, energian hinnannousu sekä sota Euroopassa.

Samaan aikaan sosiaali- ja terveyspalvelut siirretään pois kuntien vastuulta. Jo nyt julkisuudessa on esitetty huoli, ettei hyvinvointialueiden rahat tule riittämään sosiaali- ja terveyspalveluiden kustannusten noustua. Tämäkin heijastelee epävarmuutta kuntien talouteen etenkin suunnitelmavuosina. Ei ole siis lainkaan perusteetonta sanoa, että talouden suunnittelu on tällä hetkellä poikkeuksellisen vaikeaa.

Nyt jos koskaan on tärkeää, että julkisyhteisöjen talouden perusta on kunnossa. Kun menot on suhteutettu tuloihin ja investoinnit ovat tarkkaan harkittuja, talous kestää pientä turbulenssiakin. Tästä syystä on hienoa, että niin Laitilan kaupungin, Pyhärannan kunnan kuin Laitilan seurakunnankin talousarviot on rakennettu tukevalle pohjalle.

Kun kuntien ja seurakuntien taloutta kohtaan tulee ulkopuolelta entistä enemmän painetta, päättäjien on tärkeää pitää pää kylmänä. Jokaista investointia ja menolisäystä täytyy harkita tarkkaan. Tosin samalla on hyvä pitää mielessä myös, että toisinaan investoinnin lykkääminen on taloudelle kohtalokkaampaa kuin sen tekeminen ajoissa.

Talousarviota on kuvailtu julkisyhteisön työrukkaseksi, suunnitelmaksi toimia tietyllä tavalla tulevana vuonna. Nyt kun talouden kehitystä on vaikeampi ennustaa, suunnitelmia saatetaan joutua muuttamaan kesken vuottakin.

Uuteen vuoteen on siis syytä lähteä kieli keskellä suuta, pää kylmänä mutta sydän lämpimänä. Inhimilliseen kärsimykseen on syytä reagoida nopeasti, jotta ongelmat eivät pääse syvenemään.

Hanna Hyttinen
hanna.hyttinen@laitilansanomat.fi