Havuja, perkele

0
Halot esiintyvät tavallisesti Auringon, Kuun tai keinovalojen lähettyvillä. Kuva: Pirjo Koski

Pirjo Koski

Takana oli fyysisesti todella raskas päivä. Saunan jälkeen otin kirjan ja hipsin yläkertaan lukemaan. Ehdin just pötkölleen, kun eräältä ystävistä tuli viesti “Kuulla on komea halo”.

Jahah, hienoa, Raumalla näkyy pitkästä aikaa Kuu. Entäpä meillä? Hieman skeptisenä avasin verhot ja kurkistin ulos. Toden totta, Kuu oli tullut näkyville loputtoman pilvisyyden jälkeen, kumpikaan meistä ei siis hallusinoinut!

Ja mikä parasta – Kuun halo taisi olla vasta muodostumassa. Mietin sekunnin pari komboa lämmin sänky–hyvä kirja versus marraskuinen, kylläkin melko lämmin sää, sekä Kuun halonäytelmä. Halonäytelmä voitti.

Tassuttelin portaat alakertaan, puin päälleni, otin kameran ja menin ulos. Pihalla katsellessa halo kehittyi koko ajan kirkkaammaksi. Kuun halo, vaikkakin yksinkertainen 22 asteen rengas on aina ikuistamisen arvoinen.

Päivän muut liikuntasuoritukset tuntuivat jaloissa, ja päätin tyytyä lähiökäpyttelyyn. Ensin kuitenkin säntäsin ikuistamaan komean näkymän kotitien varteen ja siitä kävin kävellen koko kierroksen kylillä.

Parin tunnin haahuilut lähimaastossa antoivat muutaman ihan mukavan ruudun muistoksi, mutta ihan lopussa tuppasi kuvaaja väsymään. Kesken kaiken tuli kenkien lipsuessa märällä alustalla sellainen “havuja, perkele” -fiilis. Nyt pitää jaksaa vähän skarpata eteenpäin kameran kanssa, kun kerrankin taivaalla tapahtuu jotakin näkemisen arvoista.

Ilta oli älyttömän mukavaa vaihtelua pilviseen ja tukkoiseen arkeen ja taivaan kirkastuminen hetkellisesti ihan täydellinen yllätys. Positiivinen yllätys oli havaita valosaasteen määrän pienentyneen täällä Salon kylässä, ilmeisesti sähkönhinta alkaa vaatimaan veronsa.

En ihmettele, sehän on jo laillista ryöväystä koko homma johon pitäisi saada joku roti.Toki väliin pitää todeta, että ylimääräisen valon katoaminen auttaa paljon meitä ilmiökuvaajia, mutta jätän aiheen nyt ihan suosiolla vaan tähän.

Tämän kolumnin ilmestyessä on joulukuu ja on tullut aika sanoa teille kaikille lukijoille kiitos tästä vuodesta ja mukavaa Joulun odotusta. Voikaa hyvin ja palataan ilmiöiden pariin jälleen ensi vuonna!

Kirjoittaja on laitilalainen ilmiökuvaaja.