Helsingin energiayhtiö ostaa suuren aurinkopuiston Kalannista

0
Helen kertoo Kalannin aurinkoisuuden olevan Pohjois-Saksan tasoa. Arkistokuva: Juha Paju-Heikkilä

Helsingin kaupungin energiayhtiö Helen ostaa rakennusvalmiin, huipussaan 206 megawatin aurinkopuiston Kalannista. Aurinkopuiston myy ja rakentaa valmiiksi aurinkovoimahankkeiden kehitykseen keskittynyt kansainvälinen ib vogt -konserni, Helen kertoo tiedotteessaan.

Helenin mukaan Kalannin aurinkoisuus vastaa Pohjois-Saksan tasoa. Puiston vuosituotanto on yli 200 gigawattituntia. Aurinkopuisto tulee kokonaan Helenin omistukseen.

– Aurinkosähkön määrä kasvaa tulevaisuudessa Suomessa moninkertaiseksi. Uudenkaupungin Kalannissa sijaitseva puisto on ensimmäinen aurinkopuisto, jonka ostamme rakennusvalmiina, ja se on yksi suurimmista tämänhetkisistä Suomeen rakenteilla olevista aurinkopuistoista, kertoo Helenin yritysjärjestelyistä vastaava johtaja Jenny Söderman.

Helenin tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä.

– Suomi, kuten kaikki Pohjoismaat, on uusiutuvan energian kasvavaa markkina-aluetta myös aurinkovoiman osalta. Odotamme innolla ensimmäisen hankkeen toteuttamista Suomessa sekä myös monia hankkeita tulevaisuudessa, toteaa ib vogtin toimitusjohtaja Anton Milner.

Helen kertoo olevan aktiivinen aurinkopuistojen koko arvoketjussa aina luvittamisesta maanvuokraukseen, suunnitteluun, rakennuttamiseen, omistamiseen, operointiin sekä ylläpitoon.

– Etsimme aktiivisesti aurinkopuistoille sopivia alueita, yhtiö tiedottaa.

Helenillä on jo ennestään rakenteilla aurinkopuisto Nurmijärven alueella. Lisäksi Lohjalle on suunnitteilla 10 megawatin voimala, jonka rakentaminen on määrä aloittaa keväällä 2023.