Itsenäisyyspäivää pitää juhlia

0

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio isännöivät torstaina veteraanien ja lottien itsenäisyyspäivän juhlatilaisuutta Presidentinlinnassa. Erillinen tilaisuus järjestettiin heidän terveysturvallisuutensa varmistamisen vuoksi. Itsenäisyyspäivänä järjestetään myös linnan juhlat.

Mediassa on pohdittu, onko nyt sopivaa juhlia, kun Venäjän käymä hyökkäyssota on järkyttänyt koko läntistä maailmaa. Presidentti Niinistö on korostanut, että kun ajat ovat vaikeita, kiitosta ja kunnioitusta on sitä suurempi syy osoittaa. Jo pelkästään traditionkin vuoksi itsenäisyyspäivän juhlinta on nyt tärkeää. Kun aikaamme varjostaa epävarmuus, traditiot tuovat turvallisuuden tunnetta. Linnan juhlien teemana on itseensä luottava Suomi. Tämä on tärkeä viesti.

Laitilassa itsenäisyyspäivää vietetään perinteiseen tapaan. Varsinainen juhla on kaupungintalolla. Viime vuonna soihtukulkue jouduttiin perumaan, tänä vuonna se onneksi voidaan järjestää. Soihtukulkue on paitsi kaunis traditio, myös yhteenkuuluvuuden tunnettamme vahvistava perinne.

Sotaveteraaneja on joukossamme yhä vähemmän. Suomessa veteraaneja on enää noin 3 000, veteraanien puolisoita ja leskiä noin 9 000 ja sotaleskiä noin 20. Suomen veteraanijärjestöt järjestää tänä vuonna Joulukassi -kampanjan. Veteraaneille ja heidän puolisoilleen jaetaan joulukasseja ympäri Suomen. Järjestö haluaa paitsi kunnioittaa myös tukea sankareitamme konkreettisesti. Veteraanin pienin eläke on 1 286,69 euroa kuukaudessa ja lesken vain 885,63 euroa. Näin pieni eläke ei paljoon riitä, kun elintarvikkeiden ja energian hinnat vain nousevat.

Teija Uitto