Moni sytyttää itsenäisyyspäivänä kaksi kynttilää ikkunalle – Tiedätkö mistä tapa juontaa juurensa?

0
Kaksi pimeyteen tuikkivaa kynttilää ikkunalla on Suomessa jo vanha perinne.

Kynttilät ovat olleet jo vuosisatojen ajan paitsi valonlähteitä, myös juhlatunnelman luojia. Tiedetään, että erilaisia mehiläisvahakynttilöitä poltettiin jo antiikin aikaan erilaisissa juhlatilaisuuksissa. Suomessakin kynttilät ovat kuuluneet juhliin jo pitkään. Kellepä ei olisi tuttu 1800-luvun lopulta peräisin olevan Joulukirkkoon -laulun sanat, joissa joulukirkkoon kulkija kertoo mäenrinteen alla törröttävän talon jokaisessa ikkunassa palavasta kahdesta kynttilästä.

Kahden kynttilän poltto ikkunalla liittyy nykyään monilla nimenomaan itsenäisyyspäivään. Tapa juontaa juurensa monesta perinteestä. Kynttilöitä on poltettu Suomessa ikkunalla jo 1700-luvulta lähtien.

RUOTSIN vallan aikana kynttilät paloivat suomalaisten ikkunoilla kuningasperheen merkkipäivinä tai kuninkaallisten vieraillessa Suomessa. Tapa jatkui autonomian aikana keisarillisina merkkipäivinä ja keisarin vierailujen aikana.

Kahden kynttilän merkitys muuttui 1900-luvun taitteessa sortovuosina. Silloin kynttilät sytytettiin ikkunalle 5.2. eli kansallisen suurmiehemme J. L. Runebergin päivänä vastalauseena venäläistämiselle. Kynttilöiden liekit lepattivat siis kansan mielenilmauksena Suomea venäläistämään pyrkivälle Venäjän keisarikunnalle.

Kun valtioneuvosto päätti marraskuussa 1919, että Suomen itsenäisyyspäivä on 6.12., siirtyi tapa polttaa kynttilöitä ikkunalla vähitellen tuohon päivään.

KAHDELLA kynttilän liekillä ikkunassa on ollut siis vahva sanoma. On osoitettu tukea ja toisaalta osoitettu mieltä.

Kerrotaan, että kaksi kynttilää talon ikkunassa olivat viesti siitä, että talosta löytyy kapinallisille turvapaikka ja tarvittaessa myös miehiä riveihin.

Toisen tarinan mukaan kaksi kynttilää ikkunalla olivat viesti Saksaan matkaaville jääkäreille siitä, että kyseisessä talossa on heille turvallinen majapaikka. Siksi joidenkin mielestä itsenäisyyspäivän kynttiläperinne symboloi porvarillista isänmaata, ja joissakin piireissä kynttilänpoltosta itsenäisyyspäivänä jopa protestina luovuttiin.

Tarinan mukaan kaksi kynttilää symboloivat kotia ja isänmaata. Tai sitten kaksi kynttilää vain sopii hyvin vanhan mallisten ruutuikkunoiden muotoon.

ITSENÄISYYDEN Liitto ehdotti vuonna 1927, että kahta kynttilää poltettaisiin ikkunalla kello 18–21 välisenä aikana.

Mutta miksi ikkunalle sytytetään juuri kaksi kynttilää? Kahden kynttilän merkityksestä on useampiakin selityksiä, mutta ei yhtä totuutta.

Yhden perinteen mukaan kaksi kynttilää viittaavat kotiin ja isänmaahan. Toinen tarina kertoo, että sotavuosina kaksi kynttilää sytytettiin siksi, että toinen paloi rintamalta palanneiden kunniaksi ja toinen rintamalle jääneiden muistoksi.

Toisaalta syy voi olla paljon arkisempikin: kaksi kynttilää sopii parhaiten tavalliseen vanhaan kaksiruutuiseen ikkunatyyppiin.

Lähteinä käytetty: hs.fi , kaleva.fi, mtvuutiset.fi , seura.fi

 

TOIMITTAJAN KOMMENTTI:

Muutama vuosi sitten vietin itsenäisyyspäivää Tyksissä ja kun päivä alkoi kääntyä kohti iltaa, alkoi levottomuuteni tunti tunnilta lisääntyä. Lopulta patistelin perheen lähtemään luotani kotiin, koska minusta oli lähes mahdoton ajatella itsenäisyyspäivän iltaa ilman kodin ikkunoihin sytytettyjä kynttilöitä.

Lapsuudenkodissani kaksi kynttilää sytytettiin ikkunoihin tuikkimaan tasan kello 18 ja rakkaan perinteen otin mukaani maailmalle lähtiessäni.

Meillä kynttilät syttyvät kiitokseksi niille, jotka ovat taistelleet itsenäisyyden puolesta ja niille, jotka edelleen taistelevat eri puolilla maailmaa kaikenlaista sortoa ja alistamista vastaan.

Solina Saarikoski