Kansalaisopistolla tarjolla yli 500 kurssia – Laitilassa rakennetaan kaupunki Lego-palikoilla

0
Vakka-Suomen Kansalaisopiston rehtori Tomi Kangas on tyytyväinen tulevan kevään ohjelmaan.

Maija Ala-Jääski

Vakka-Suomen kansalaisopiston kevätohjelman olisi pitänyt kolahtaa eilen jokaisen postiluukkuun. Ilmoittautuminen kevään uusille kursseille alkaa kuitenkin vasta ensi tiistaina, joten vielä on aikaa tutustua tarjontaan.

– Olen hyvin tyytyväinen kevään ohjelmaan. Sen kokoamisessa on kansalaisopiston henkilökunta tehnyt jälleen upeaa työtä, kiitteli Vakka-Suomen kansalaisopiston rehtori Tomi Kangas .

Ohjelmassa on tarjolla yhteensä 500 kurssi keväälle, yhteensä noin 9 600 tuntia. Valtaosa kursseista pidetään joko Laitilassa tai Uudessakaupungissa.

– Lisäksi osassa syksyllä alkaneista kursseista on yhä tilaa, joten kannattaa tutustua koko kurssitarjontaan, muistuttu Kangas.

Koronavuodet rokottivat rajusti kansalaisopiston opiskelijamääriä, mutta nyt tilanne on jo huomattavasti parempi.

– Parhaimpina vuosina ennen koronaa toteutuneita opetustunteja oli kalenterivuodessa reilut 17 000 ja opiskelijoita oli noin 5500. Ensimmäisenä koronavuotena opetustuntien määrä laski noin 12 000 ja erityisesti opiston aiemmin niin suosittu luentotoiminta kärsi pahoin.

– Tämän vuoden toteutunut tuntimäärä tulee olemaan noin 16700 ja opiskelijoina on ollut yli 5000 eri henkilöä eli toiminta on palautunut lähes koronavuosia edeltäneelle tasolle. Myös luentotoiminta on ollut kuluneen syksyn aikana jälleen ilahduttavan vilkasta, kertoi Tomi Kangas.

Pian alkava uusi vuosi lupaa opistolle muutenkin hyvää. Kuntien maksaosuudet ovat nousseet jonkin verran, erityisesti Laitilan, Uudenkaupungin ja Vehmaan. Lisäksi vuoden 2023 valtionosuus nousi kohtuullisen paljon ja tulee olemaan 627 680 euroa.

– Uskon myös että opiskelijoiden kiinnostus kansalaisopiston kurssitoimintaa kohtaan jatkuu vireänä ja siten myös kurssimaksuista saatavat tulot yltävät budjetoituun eli taloudellisesti vuosi 2023 tulee olemaan vakaa, selvitti Kangas.

Kangas iloitsee myös siitä että kansalaisopiston saa uusittua kestävän kehityksen sertifikaatin. Opistolla on ollut kyseinen sertifikaatti vuodesta 2016 lähtien.

Käden taidot ja liikunta ovat tänäkin keväänä tuntimäärillä mitattuina suurimmat oppiaineet.

Kädentaidoissa on tarjolla kursseja erilaisten tekniikoiden ja materiaalien parissa sekä monia innostavia lyhytkursseja. Laitilassa tutustutaan esimerkiksi viiluintarsiapuutöihin, tehdään koruja rikkoutuneista astioista sekä rakennetaan Laitila legopalikoista.

Yhteiskunta-aineissa on jälleen luvassa mielenkiintoinen kevät, luentotarjonnassa painottuva paikallishistoria sekä luonto. Laitilassa on esimerkiksi luvassa yhden illan mittainen seminaari otsikolla Kodjalan kadonneen kirkon kintereillä.

Kieliopetusta on tarjolla peräti 12 eri kielessä, kansalaisopistossa voi opiskella niin ukrainaa kuin kreikkaa ja viittomakieltä.

– Kieliopetuksessa painottuu hyvin vahvasti suomen kielen opetus. Pian lähes puolet meidän tarjoamasta kieliopetuksesta on suomen kielen opetusta, pääosin maahanmuuttajille, kertoi Tomi Kangas.

Maahanmuuttajien ohella kansalaisopisto huomioi opetustoiminnassaan myös Ukrainasta tulleet pakolaiset. Ukrainankielisiä kursseja on Laitilassa tarjolla musiikissa ja tanssissa niin aikuisille kuin lapsille.