Kivijalkamyymälän vastaisku verkkokaupalle – Länsi-Jyvä uudisti myymälänsä ja tarjoaa monipuolista valikoimaa maatalousyrittäjien tarpeisiin

0
Länsi-Jyvän yrittäjä Juha Raittinen on huolissaan ahtaalle ajetuista maatalousyrittäjistä.

Länsi-Jyvä haluaa myymäläuudistuksellaan tarjota maanviljelijöille mahdollisuuden ostaa tarvitsemansa paikallisesta kivijalkamyymälästä. Länsi-Jyvän uudistus on osa laajempaa trendiä, jossa kivijalkamyymälät uhmaavat verkkokaupan suosiota.

– Meillä on vahva usko siihen, että kivijalkakauppa on ja pysyy. Minulla on sellainen olo, että ihmiset ovat nyt nähneet nettikaupan. Kyllä moni haluaa nähdä sen tuotteen ennen ostamista, Länsi-Jyvän yrittäjä Juha Raittinen huomauttaa.

Tällä hetkellä verkkokaupan epävarmuutta lisäävät myös toimitusvaikeudet sekä osien saatavuudessa olevat ongelmat.

– Maailmantilanne on nyt sellainen, että mitään ei voida ennustaa. Esimerkiksi toimitusaikataulut ovat todella pitkät. Tavallisesti on puhuttu muutamasta päivästä, nyt joidenkin tuotteiden toimitus saattaa kestää puoli vuotta.

Muutokset maailmantilanteessa ja taloudessa heijastelevat myös maatalousyrittäjien mieliin.

– Isäntien ja emäntien katse on aina tulevaisuudessa mutta onhan se nyt epävarmempi. Tämän hetkisen Suomen hallituksen toimet ajavat maatalouden ahtaalle. Isojen ruokakauppaketjujen toimesta halpuutetaan puhdasta suomalaista ruokaa ja siitä tehdään ala-arvoista hinnoittelun kautta.

Raittine ei ymmärrä, miksi laitilalaisia vihanneksia ja juureksia täytyy myydä kaupassa pilkkahintaan, vaikka muun muassa kohonnut sähkönhinta nostaa maatalouden kustannuksia.

– Suomalaisessa maataloudessa sähkönkulutus on hirvittävä niille, kenellä on varastotavaraa, joka täytyy saada pysymään kylmänä. Kun kustannukset nousee eikä tuotteista saa kunnon hintaa, sen tietää, että viivan alla alkaa olla väärä etumerkki.

Maatalouden epävarmuus heijastelee myös maatalouskauppaan.

– Lannoitteiden myynnissä tämä näkyy. Kun hintataso on moninkertainen edellisiin vuosiin verrattuna niin kyllä sitä lasketaan, että kannattaako se. Laitilassa erityisesti eläintilat on ajettu alas. Kun kannattavuutta ei ole, ei kukaan sitä huvikseen tee, jollei siitä saa mitään palkkaa.

Eivätkä viljelystilatkaan helpolla ole päässeet.

– Koko maatalous on Suomessa ajettu todella ahtaalle.

Raittisen mukaan tuotevalikoima laajeni uudistuksessa merkittävästi uuden yhteistyökumppanin myötä. Paimiolaisen Kramp Suomen kumppanuuden kautta valikoimaan tuli muun muassa maatalouskoneiden varaosia.

Laitilassa on paljon varhaisvihannesten viljelyä ja jatkossakin Länsi-Jyvän myynnistä valtaosa tulee muun muassa porkkanoiden, istukassipulien ja perunoiden istukkaista.

– Perusmaatalouskauppa on vahva, ja se on pysynyt taustalla ihan samanlaisena.

Myymäläuudistuksen jälkeenkin vuonna 2007 perustettu Länsi-Jyvä jatkaa itsenäisenä liikkeenä.

– Emme toimi minkään ketjun alla.