Kodisjoen taideyhdistykselle kulttuuripalkinto – Yhdistys on kunnostanut Taidekoti Yleniä

0
Erilaiset ajankuvat olivat monesti Väinö Ylenin inspiraation lähteenä. Tässä nähdään pellavan tie pellolta vaatteeksi. Taustalla taideyhdistyksen puuhanainen Mirja Mattila. Arkistokuva: Iidaliisa Pardalin

Rauman itsenäisyyspäivän juhlassa Kodisjoen taideyhdistys sai kulttuuripalkinnon, jonka arvo on tuhat euroa. Rauman sivistysvaliokunta myöntää kulttuuripalkinnon merkittävästä kulttuuriteosta.

Kodisjoen taideyhdistys vastaa Taidekoti Ylenin toiminnasta. Viime vuosien aikana Taidekotia on kunnostettu Leader-rahoituksella ja talkoilla. Lisäksi yhdistys on järjestänyt jo 20 vuoden ajan lapsille ja nuorille suunnattuja kuvataide- ja kädentaitoleirejä.

Kodisjokilainen kansantaiteilija Väinö Ylen (1908-2000) teki vuosina 1972–1990 yli 500 taideteosta. Ylen testamenttasi kotinsa taideteoksineen Kodisjoen saarnahuonekunnalle.

Testamentin toimeksipanon jälkeen saarnahuonekunnan naisjaosto perusti Kodisjoen taideyhdistyksen, ja talo avattiin yleisölle lähes heti Väinö Ylenin kuoleman jälkeen jo vuonna 2001. Ite-taiteen mestarin Ylenin töihin on mahdollista tutustua taidekoti Ylenin pihalla sekä pihapiirissä sijaitsevassa vanhasta navetasta, joka palvelee näyttelytilana.

Taidekodin galleriassa näkee kuvaelmia maailmanpolitiikan ja raamatun historian teemoista sekä Kodisjoen ja muun maaseudun kadonneesta elämäntavasta ja jo unohtuneista arkisista askareista.