Kolme viikkoa Varhaan

0

Noin kolmen viikon päästä sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimi siirtyvät Varsinais-Suomen hyvinvointialueen (Varha) vastuulle. Mitä se käytännössä tarkoittaa, selviää pala kerrallaan. Tästä yhtenä esimerkkinä on Palke, jonka toimintamallista Laitilan kaupunki ja hyvinvointialue sopivat marraskuussa.

Palke 7 siirtyy hyvinvointialueelle ja Palke 5 jää kaupungin vastuulle. Muutos pyritään hoitamaan niin hienovaraisesti, etteivät asiakkaat edes huomaa muutosta. Palke 7:n kävijöiden kannalta suurin muutos on, että he eivät käy enää ruokailemassa päiväkodin puolella, vaan ruokailu siirtyy yksikön omiin tiloihin.

Suurimman muutoksen edessä ovat hyvinvointialueelle siirtyvät työntekijät. Osa heistä on hakenut uusiin tehtäviin Varhan alueella. Organisaatiota hiotaan vielä. Kaikilla ei ole varmuutta, missä heidän työpisteensä oikeastaan on.

Vuodenvaihde on Varhalle vasta startti. Hyvinvointialuetta rakennetaan vielä vuosia. Kuten hyvinvointialuejohtaja Tarmo Martikainen Varhan blogissaan kirjoittaa: “Monta suurta asiaa on syksyllä edennyt loikalla. Ja hyvin paljon on vielä työpöydällä. Minusta on hyvä sanoa ääneen, että muutoksemme kestää monta vuotta.”

Varhassa vasta ensi vuonna mietitään, mitä ja missä tehdään sekä ict-järjestelmiä sovitetaan yhteen. Ensi vuosi on muutenkin ratkaiseva, sillä Martikainen on listannut vuodelle 2023 liudan tavoitteita. Potilaiden pitää päästä kiireettömään hoitoon 14 vuorokaudessa. Sote-keskuksissa on oltava saatavilla keskeiset erikoisalan konsultaatiot. Tyksin sairaalapalvelut ottaa vastuun hyvinvointialueen vuodeosastopalveluista niin, että hoitoketjut ja kuntoutus toimivat. Ensi vuonna myös mielenterveys- ja päihdepalveluista tehdään selvitys.

Teija Uitto