Kuvia pimeän ytimestä

0
Vesa Tynin (vas.) ja Jari Niemisen kuvissa näytetään, miltä mielen sairauksien synkimmät hetket tuntuvat. Kuvat ovat lavastettuja, mutta ihmiset ja tarinat tosia.

– Ennen sairastumista minulla ei ollut hajuakaan siitä, miten pimeää pimeys on.

Laitilan kirjaston joulukuun taidenäyttely kertoo mielen sairauksista. Valokuvaaja, graafikko ja muusikko Jari Nieminen sekä valokuvajournalisti Vesa Tyni toivat Laitilaan ympäri maata kiertävän henkilökuvanäyttelyn, jossa psyykkisesti sairastuneet kertovat ja näyttävät miltä tuntuu, kun sairaus on pahimmillaan.

Sukellus pimeimpään pimeyteen on laitilalaissyntyisen Niemisen oma kokemus. Hän sairastui masennukseen lähes kymmenen vuotta sitten ja oli vähällä kuolla.

– Lopulta annoin itselleni vuoden aikaa: jos elämä ei tunnu yhtään paremmalta, tapan itseni kun täytän 35. Päätin, että sen vuoden aikana teen kaikkeni, jotta olo parantuisi.

Nieminen onnistui. Hän sai apua terapiasta, liikunnasta, lääkkeistä ja siitä, että alkoi puhua masennuksesta avoimesti. Hän myös kumoaa ennakkoluulot masentuneesta aina passiivisena ja mihinkään kykenemättömänä.

– Olen aina tehnyt paljon, koko ajan. Kävin töissä, soitin, laitoin lapsille ruoat, vaikka yön olisin maannut lattialla itkemässä pahaa oloani. Masennus on jokaisella erilainen.

Mielimaissa-näyttelyn kuvat ovat äärimmäisen henkilökohtaisia ja pysäyttäviä. Ne on rakennettu vastaamaan mahdollisimman tarkasti sitä, mitä kuvan henkilö on tuntenut sairauden pahassa vaiheessa. Yksi kuvista esittää Jari Niemistä mustaksi maalatussa huoneessa. Kuvassa treenattu ja tatuoitu mies on alasti.

– Sen ”viimeisen” vuoden aikana menin kuntosalille ja päätin treenata itseni niin, että olen sitten ainakin kaunis ruumis.

Vesa Tyni on useaan kertaan palkittu valokuvaaja, hän on saanut muun muassa Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon 2019. Tyni ja Nieminen käyttävät kuvien rakentamiseen paljon aikaa.

– Se on tässä se työläin osuus, tarvittaessa tosiaan maalataan vaikka koko huone ja sen kalustus mustaksi, kuten Jarin kuvassa tehtiin. Sopivien kuvauspaikkojen löytäminen ei sekään ole helppoa.

Kuviin liitetyt tarinat ovat kuvattavien omia, mutta niiden puhtaaksikirjoituksesta vastaa äidinkielenopettaja Tuomo Polo. Vaikka kuvissa esitetään sairauden synkintä vaihetta, kuvattavien sairaus on kuvaushetkellä hallinnassa.

Mielimaissa-kuvausprojekti jatkuu edelleen ja siihen etsitään uusia, kaiken ikäisiä kuvattavia. Tekijät haluavat tuoda mielen sairaudet näkyviksi ja yhtä arkipäiväisiksi kuin mitkä sairaudet tahansa. Pahinta on, jos sairastunut ei uskalla tai kehtaa puhua pahasta olostaan kenellekään.

– Minulle oli valtava apu siitä, kun lääkäri sanoi, että voin mennä päivystykseen, kun tuntuu oikein pahalta. En tiennyt sitä ennen! Nyt, kun olen puhunut avoimesti masennuksestani joka paikassa, olen saanut paljon uusia työkaluja sen hallitsemiseen, Nieminen sanoi.

Kirjaston näyttely on avoinna joulukuun loppuun.