Muista rekisteröidä Musti

0

Päivää taloon. Olen kiertämässä aluettanne ja tarkistamassa kompostoreja. Huomasin, että teidän pihassa on biojätekompostori, mutta meilläpä ei ole siitä mitään tietoa.

– Anteeksi, kukas te olette?

Olen ilmoitusten tarkastaja. Kierrän tarkastamassa, että kaikki ilmoitukset on varmasti tehty. Niin siis, teillähän nököttää tuossa jokin kompostori.

– Juu, just sinne kävin kaatamassa perunankuoret. Meinaan keittää lihasoppaa. Tuletteko sisään ja maistuuko kahvi?

No aina kahvi maistuu, kiitos, mutta tuo kompostori. Se olisi siis pitänyt ilmoittaa rekisteriin.

– Mihin rekisteriin?

Eikös rouva lue lehtiä? Jos omakotitalon pihassa kompostoi biojätteitä, siitä pitää ilmoittaa jätehuollon ylläpitäjälle eli tässä tapauksessa Laitilan kaupungille.

– Onko se sitten jotenkin rikollista, että laittaa perunankuoret kompostoriin?

Ei toki rouva hyvä, sehän on vain hyvä asia.

– No maksaako semmoinen rekisteri sitten jotain?

Ei maksa, rouva hyvä. Jaha, sisältä kuuluu haukuntaa. Onkos teillä koira talossa?

– Juu, se on meidän vanha Musti. Sillä on ikää jo 13 vuotta, ei se paljon enää näe, mutta kuulo on vielä tallella. Saa sitä tulla rapsuttamaan sisälle, niin keitän kahvit.

Jaha, jaha, kiitoksia vaan. Vai Musti? Onkos Musti sirutettu?

– Sirutettu? Sehän on sekarotuinen koira, ei se mikään rotukoira ole.

Mutta rouva hyvä, kun nyt koirat pitää siruttaa ja ilmoittaa rekisteriin.

– Mihis rekisteriin se Musti sitten pitää ilmoittaa? Sinne biojäterekisteriin vai?

No, ei vaan Ruokaviraston rekisteriin.

– Eihän se meidän Musti mitään ruokaa ole. Ei kai tässä nyt niin paha pula-aika ole tulossa, että koiratkin pitää ilmoittaa Ruokavirastolle?

Ei toki, rouvaseni, mutta vuodenvaihteesta alkaen kaikki koirat pitää siruttaa ja ilmoittaa Ruokavirastolle. Näin ennaltaehkäistään pentutehtailua ja paremmin tiedetään, kenen karannut koira on.

– Ei meidän Musti mitään pentuja ole koskaan tehnyt, eikä se enää jaksa karkaillakaan. Pari kertaa nuorempana juoksi naapurin tontille kissaa jahtaamaan, mutta sen jälkeen on pysynyt hyvin pihassa. Hyvä, kun viitsii enää sohvalta vääntäytyä ulos.

No mutta silti pitää tehdä ilmoitus Mustista Ruokavirastoon. Ai jaha, täällähän on isäntäkin kotona! Ette satu harrastamaan kalastusta?

– No käyn minä joskus mato-ongella.

Niin, meinaan, että jos kalastamassa käy, niin onko tullut ilmoitettua suurkalat Suomen Vapaa-ajankalastajien rekisteriin?

– Eihän sillä mato-ongella mitään suurkaloja saa. Onko tämä Suomi tulossa ihan hulluksi? Että kaikesta pitää ilmoittaa johonkin rekisteriin? Eikös se ihmiselle riitä, että veroilmoituksen tekee?

Voi sentään, kun ei se nyt oikein riitä. Kyllä teidän pitää nyt heti ilmoittaa tuo Musti ja kompostori rekistereihin. Pitäähän viranomaisten saada tiedot talteen. Niin ja se Musti pitää siruttaa.

– Kyllä se on nyt semmoinen juttu, että eipäs sitä kahvia voidakaan keittää herra Tarkastajalle, kas, kun on jäänyt tuo kahvi-ilmoituskin tekemättä.

Eihän sellaista tarvitse…

– Jospa Herra Tarkastaja nyt vain lähtisi jatkamaan kierrostaan. Ai niin, mutta pitääpä muistaa tehdä ilmoitus tästä kotirauhan rikkomisesta.

Herranjestas, minkälainen pariskunta! Ja kaikki ilmoitukset tekemättä, että kehtaavatkin.

Teija Uitto

Kirjoittaja on juuri tehnyt ilmoituksen kompostorista ja ilmoittaa ihan justiinsa kaksi koiraa Ruokavirastolle.