Nuoret nostajat ennätysjahdissa – Veeti Toivonen hipoi maailman ennätystä

0
Veeti Toivonen ja Vivian Ihanmäki ovat West Coast Powerin nuoria lupauksia.

Juhani Marttala

– Ai, tässäkö tää nyt oli, tokaisi Vivian Ihanmäki treeneistään valmentajalleen Jani Vaskelaiselle, kun valmistautui ensimmäisiin penkkipunnerruksen ja maastavedon kisoihin Laitilassa marraskuussa.

– Siinä se, vastasi Jani ja päästi 15-vuotiaan lavalle, jossa tämä teki jokaisella nostollaan uuden Suomen ennätyksen alle 44-kiloisten sarjassa.

– Maailmanennätyksetkin ovat olleet paperia harjoituksissa, Vaskelainen kertoo ja sanoo, että Vivian on poikkeuksellisen lahjakas nostaja.

Ensimmäisiin kisoihinsa Vivian näet ehti treenata vain muutaman kuukauden.

– Aiemmin olen harrastanut yleisurheilua ja voimistelua. Voimanostoa päätin kokeilla äitini ehdotuksesta, ja taidan nyt keskittyä pelkästään siihen. Laji on hauska ja yhteisöllinen, eikä tarvitse juosta. Ja treenitkin ovat tosi helppoja, hän summaa.

Vivianin ensimmäisen kilpailun saldo oli kahdeksan uutta Suomen ennätystä. Ensimmäisessä lajissa penkkipunnerruksessa hän aloitti 27,5 kilosta, punnersi toisellaan 30 ja kolmannellaan 35 kiloa. Koska kaikki olivat Suomen ennätyksiä, sai hän neljännen ylimääräisen yrityksen, jolla Suomen ennätys parani 37,5 kiloon.

Maastavedossa Vivianin ennätyssarja oli: aloitus 67,5 kiloa, toinen 70 ja kolmas 75 kiloa sekä ylimääräinen neljäs 80 kiloa.

Seuraavan kerran Vivian aikoo nousta lavalla seuransa West Coast Powerin kansallisissa kilpailuissa helmikuussa. Sitten vuorossa ovat WPC-liiton SM-kisat toukokuussa. Loka-marraskuussa hän aikoo lähteä MM-kisoihin Englannin Manchesteriin, jonne Laitilasta lähtenee isompikin joukko nostajia.

Ennen syksyisiä MM-kisoja nyt peruskoulun yhdeksättä luokkaa käyvä Vivian aikoo muuttaa Turkuun, jossa hän pyrkii kristillieseen opistoon opiskelemaan terveydenhuoltoalaa.

– Voimanostoharratus varmasti jatkuu, koska Turussa on paljon treenipaikkoja, hän uskoo.

West Coast Powerin toinen nuori nostaja Veeti Toivonen teki kisoissa epävirallisen maailmanennätyksen maastavedossa. Kolmannella yrityksellä nousi 192,5 kiloa, jota ei ennätykseksi kirjata, koska kisat eivät olleet MM-kelpoiset. Suomen ennätys tulos tietysti on nuorten 18-vuotiaiden alle 82,5-kikloisten sarjassa.

– Kisakunto ei olut paras mahdollinen, koska olin kipeänä koko edeltävän viikon, Veeti kertoo.

Voimanostoa abiturientti Veeti Toivonen on harrastanut nyt kolmisen vuotta. Kaksi ensimmäisä hän kävi salilla itsekseen treenaamassa, kunnes Sami Vaskelainen kysyi, voisiko hän ryhtyä harjoittelemaan määrätietoisemmin. Vuosi sitten vastaus oli kyllä.

Tavoitteellista harjoittelua Veeti on jatkanut nyt vuoden verran. Ensimmäisiin kisoihinsa hän osallistui toukokuussa Vierumäellä, jossa pidettiin WPC-liiton SM-kisat. Ne olivat poikkeukselliset, sillä niissä miehet ja juniorit kisasivat yhdessä samoissa painoluokissa.

– Voitin hopeaa mutta hävisin kullan valmentajalleni Sami Vaskelaiselle, Veeti naurahtaa.

Hän kirjoittaa parhaillaan ylioppilaskirjoituksia, joista hänellä on plakkarissa keskipitkän ruotsin b ja lyhyen englannin m.

– Aion opiskelemaan teknistä alaa ammattikorkeakouluun, hän sanoo.

Sitä ennen on käytävä armeija, johon hän menee kesän saapumiserässä Säkylään.

Voimanostoa Veeti aikoo jatkaa myös intissä. Siihen ajaa itsekuri ja motivaatio, jota myös partion apujohtajuus ja jalkapallo inspiroivat.