“On ihanaa, että jouluna koko perhe on taas koolla”

0
Annika Mattila arvostaa joulun perinteitä ja erityisesti yhdessäoloa läheisten kanssa. Tärkeä osa perhettä on myös parivuotias Lili-koira.

Kappelimäen koulun rehtori Annika Mattila tietää, että oppilaiden joululoman lähestyessä koulutyö kotien näkövinkkelistä näyttää usein muuttuvan rennommaksi. Koulun henkilökunnalle aika on kuitenkin kiireistä.

– Siihen kasaantuvat esimerkiksi arvioinnit, todistusten tulostamiset ja joulujuhlavalmistelut. Tuolloin ovat ajankohtaisia myös muun muassa syyslukukauden ja kalenterivuoden loppumiseen liittyvät talousasiat.

Joulujuhlaa Kappelimäessä vietettiin tämän viikon keskiviikkona ja siitä alkoi myös koulun joululoma.

MATTILAN perheen kotona joulunaika alkaa näkyä konkreettisesti marras–joulukuun vaihteessa.

– Kun lapset olivat pieniä, meille tuli tavaksi tuoda kotiin ensimmäisenä adventtina ihan pieni kuusi, joka koristeltiin minikoristeilla. Perinne on jäänyt, vaikka lapset eivät enää niin pieniä olekaan, Annika Mattila naurahtaa.

Perheen kahdesta tyttärestä toinen on asunut jo muutaman vuoden omillaan ja opiskelee parhaillaan Jyväskylässä. Nuorempi asuu vielä kotona.

Joulunvietto sujuu perheessä perinteiseen tapaan.

– On joulukuusi ja tutut jouluruuat, vietetään aikaa läheisten kanssa, hän avaa.

“Kun lapset olivat pieniä, meille tuli tavaksi tuoda kotiin ensimmäisenä adventtina ihan pieni kuusi, joka koristeltiin minikoristeilla.”

JOULUAATTOA on vietetty perheessä saman kaavan mukaan jo pitkään.

– Käymme saunassa joko kotona tai mökillä ja veljeni perheen luokse menemme nauttimaan jouluaterian. Joulupöydässä on sekä meidän että veljen vaimon sukua. Ja ihanaa on, jos aattoiltana ehtii vielä joulukirkkoon.

Joulupöytään herkut valmistetaan nyyttäriperiaatteella niin, että jokainen tekee jotakin.

Jouluaaton jälkeiset päivätkin kulkevat uomaa, joka on vuosien aikana nykymuotoonsa hioutunut ja hyväksi havaittu.

– Joulupäivänä meillä on tapana käydä mieheni perheen luona Naantalissa. Ja Tapaninpäivää vietämme joko perheen tai ystävien kanssa.

“vanha tapamme pätee edelleen eli yhden lahjan kumpikin lapsi saa jouluaaton aamuna avata.”

EHDOTTOMASTI parasta joulussa on Annikan mielestä yhdessäolo läheisten kanssa.

– On ihanaa, että jouluna molemmat lapset ovat kotona ja voimme viettää perheenäkin kiireettömästi aikaa, katsella leffoja ja pelailla. Ja tavata koko porukka lähisukuakin.

Ja vaikka perhe-elämä lasten varttuessa muuttaa melkoisesti muotoaan, niin moni asia toisaalta pysyy ennallaankin.

– Edelleen aattoaamuna lapset katselevat kuusen alla olevia joululahjoja jännittyneinä ja vieläkin he kysyvät, saako lahjoista edes yhden avata. Ja kyllä, vanha tapamme pätee edelleen eli yhden lahjan kumpikin saa jouluaaton aamuna avata, hän kertoo nauraen.