Osmo Ikonen naisbigbandin solistina – Jazzkukko kattaa Kirkkopuistoon taas huikean konsertin

0
Naisbigbandeja ei ole juuri nähty, mutta Laitilassa nähdään ensi kesänä.

Jazzkukko julkaisi viime viikolla ensimmäiset ensi kesän Kirkkopuiston 22.7.2023 konsertin esiintyjät. Luvassa on jälleen elämyksellinen konsertti, sillä illan päätteeksi kuullaan menevä bilesetti huikealta kokoonpanolta. Jazzkukossa esiintyy Suomen tiettävästi ainoa naisista koostuva bigband: Ladies First Bigband. Orkesterin solisteina ovat television SuomiLove-ohjelmasta tuttu Osmo Ikonen sekä hänen siskonsa Heini Ikonen.

– Tämä kokoonpano räjäyttää varmasti musiikillaan tunnelman kattoon, Jazzkukon taiteellinen johtaja Kari Antila lupaa.

Kirkkopuiston konsertissa esiintyy myös Jazzkukon Kitarakilpailussa 2021 niukasti toiselle sijalle jäänyt nuori kitaristi Atte Aho yhtyeineen. Aho vakuutti vuonna 2021 Kitarakilpailun kansainvälisen raadin lahjakkuudellaan. Voitto oli aivan hilkulla, mutta sinä vuonna sen vei helsinkiläinen Johannes Granroth.

Antila kertoo, että raati lupasi myös hopealle jääneelle Aholle oman keikan Jazzkukkoon, sillä eihän lahjakasta kitaristia voinut ohittaa. Nyt tämä lupaus lunastetaan.

Aho on juuri julkaissut ensimmäisen levynsä. Melodista fuusiojazzia rakastaville levy antaa täyttymyksen.

Osmo Ikonen ei juuri esittelyjä kaipaa. Tämä laulaja ja lauluntekijä on julkaissut kolme sooloalbumia. Hän säveltää, tuottaa musiikkia sekä soittaa ja laulaa useissa kokoonpanoissa. Ikonen on toiminut myös Sunrise Avenuen kosketinsoittajana. Ikonen osallistui yhdessä rap-artisti Signmarkin kanssa vuoden 2009 Eurovision laulukilpailun Suomen-karsintoihin kappaleella Speakerbox. Myös itsenäisyyspäivän vastaanotolla linnanjuhlissa hänet on nähty esiintyvän yhdessä Kaartin Soittokunnan Combo-yhtyeen kanssa.

Lahjakkaalla muusikolla on myös lahjakas sisko Heini Ikonen, joka ei ole yleisölle aivan yhtä tuttu.

– Heini on upea laulaja. On hienoa saada hänet Jazzkukkoon, Antila hehkuttaa. Ikosten sisarusten esiintyminen Kirkkopuistossa on tavallaan jatkumoa viime kesälle, sillä viime kesän pääkonsertissa esiintyi heidän siskonsa Aili Ikonen.

Jazzkukon Kirkkopuiston konsertti on siis lauantaina 22. heinäkuuta, joten tilataan tälle päivälle lämmintä poutasäätä. Kirkkopuiston konsertissa järjestetään taas myös VIP-ruokailu laajennetussa muodossa. Paikkoja on kuitenkin edelleen rajallinen määrä, noin 300 kpl. VIP-ruokailuliput tulevat ennakkotietojen mukaan myös myyntiin ensi viikonlopusta alkaen.

Antila kertoo, että Jazzkukko noudattaa ensi kesänäkin jälleen tuttua ohjelmarunkoa. Laitilaan on luvassa useita konsertteja ja maksuttomia esiintymisiä. Myös Kitarakilpailu sekä musiikkileiri järjestetään jälleen tulevana kesänä. Viime kesänä Jazzkukko huomioi Ukrainan tilanteen ja Rytmimusiikkimessun yhteydessä esiintyi myös ukrainalaisia taiteilijoita. Antila lupaa, että jotenkin Jazzkukossa jälleen nostetaan myös Ukraina esille.

Jazzkukon kaupungintalon konsertti pidetään perjantaina 21.7. Konsertissa kuullaan Kari Antilalta uutta musiikkia, sillä Antila julkaisee niillä main uuden levyn. Kansainvälistä jazzmuusikon uraa tehnyt Antila on julkaissut aiemmin 4 omaa levyä ja nyt julkaistava levy on taiteellisesti jatkoa 2013 julkaistulle The North Wind levylle.

Jazzkukon pääkonsertin liput ovat jo joulumyynnissä lippupalveluissa ja Laitilan liikkeisiin ne tulevat myyntiin tällä viikolla.

Festivaalijärjestäjät toivovat normaalia kesää

Teija Uitto

Viime kesä oli festareille haastava. Monen festivaalin kävijämäärä jäi koronaa edeltävää aikaa alhaisemmalle tasolle.

– Festarikentällä on nähty todella kovia pudotuksia. Monet kotimaiset festivaalit ovat tehneet tappiota ja Esimerkiksi Belgiassa Porin Jazzia vastaavat tapahtumat Gent Jazz ja Jazz Middleheim ajautuivat konkurssiin tänä syksynä, Jazzkukon taiteellinen johtaja Kari Antila kertoo.

Hän myöntää, että myöskään Jazzkukko ei päässyt viime kesänä yleisötavoitteisiin.

– Kaikki festivaalien järjestäjät toivovat, että ensi kesä olisi vihdoin normaali. Niin toivon minäkin, että ihmiset lähtisivät liikkeelle ja löytäisivät taas konsertteihin. Olisihan se surullista, jos kulttuuritapahtumien määrä romahtaisi, Antila vetoaa.