Palke jaetaan kahtia – Monipalveluksen toiminnasta puolet siirtyy hyvinvointialueelle, työllistämistoimet jäävät kaupungille

0
Anitta Keskitalo ja Johanna Ahokas kertovat, että Palke 5 siirtyy hyvinvointialueen toiminnaksi. Kuvassa näkyvästä rakennusryppäästä vasen puoli vuokrataan Varhalle. Oikeanpuoleisessa rakennuksessa toimii Palke 7, jonka toiminta jää kaupungille.

Monipalvelukeskus Palkkeessa on tänään tavallinen työpäivä. Mistään ei huomaa, että runsaan kuukauden päästä puolet talon toiminnasta siirtyy hyvinvointialueen hoiviin ja monipalvelukeskuksen toinen puolikas jatkaa kaupungin vastuulla.

– Tämä on tavoite, että meillä talossa ei muutosta huomata. Kaikki toiminta jatkuu kuten ennenkin, Palkkeen johtaja Anitta Keskitalo sanoo.

Laitilan kaupunki ja Varsinais-Suomen hyvinvointialue (Varha) ovat käyneet neuvottelut Palkkeen toiminnan muutoksista. Sosiaali- ja terveysjohtaja Johanna Ahokas kertoo, että jo neuvotteluiden alkuvaiheessa oli melko selvää, että Palke 7 siirtyy hyvinvointialueelle ja Palke 5 jää kaupungin toiminnaksi. Varmistus yhteistoimintamuodoista saatiin kuitenkin vasta nyt marraskuussa, kun neuvottelut oli käyty loppuun. Myös kierrätyskeskus jää kaupungin toiminnaksi.

Palke 7:ssä on työ- ja päivätoimintaa toimintarajoitteisille. Tämä toiminta kuuluu jatkossa hyvinvointialueen vastuulle. Hyvinvointialue vuokraa Palke 7:n käytössä olevat tilat Laitilan kaupungilta. Palke 7:ssä työskentelee neljä ohjaajaa sekä ryhmä- ja henkilökohtaisia avustajia on yhteensä viisi. Asiakkaita on tällä hetkellä 33.

Monipalvelukeskus Palke myy työ- ja päivätoiminnan paikkoja myös ulkopaikkakuntalaisille. Esimerkiksi Kehitysvamma-alan tuki- ja osaamiskeskus KTO:n asukkaille tarjotaan työ- ja päivätoimintaa. Kyselyjä paikoista on tullut sekä Satakunnasta että Varsinais-Suomesta.

– Eiköhän näitä paikkoja jatkossakin tarjota muille palvelunjärjestäjille, Keskitalo miettii. Toiminnan yksityiskohdissa on asioita, joista ei ole vielä ehditty sopia.

Palke 5:ssä järjestetään työllistämiseen tähtäävää toimintaa. Palke 5 tarjoaa työtä puutyö- ja metalliosastolla, kokoonpanossa ja pesulassa pitkäaikaistyöttömille sekä osatyökykyisille. Tätä toimintaa järjestää siis jatkossakin Laitilan kaupunki.

Palke 5:ssä on tällä hetkellä neljä kuukausipalkkaista, 15 palkkatuella työskentelevää, tuntipalkkaisia neljä, työkokeilussa viisi, kuntouttavassa työtoiminnassa 23 sekä sosiaalisesti kuntoutuvia 11. Heidän työnsä jatkuu kuten ennenkin. Vastuu kuntouttavan työtoiminnan ohjauksesta ja järjestämisestä siirtyy Varsinais-Suomen hyvinvointialueelle.

Palkkeessa on kuitenkin yksi henkilö, joka ei vielä tiedä, missä hänen työpisteensä on vuodenvaihteen jälkeen. Se on Anitta itse. Varmaa on, että Palkkeen johtaja siirtyy hyvinvointialueen palkkalistoille. Työhuoneen sijainnista ei ole vielä sovittu. Todennäköisesti Anitta muuttaa työhuoneensa Palke 5:n puolelta Palke 7:n tiloihin.

– Sen me jo tiedämme, että Palke 7:n ruokailu siirtyy Apilaniityn päiväkodin ruokalasta Palke 7:n tiloihin. Kun tähän asti yksikössä on syöty päiväkodin keittiön ruokaa, jatkossa ruoka tulee Kaarealta, Keskitalo kertoo.

Ruokailun järjestäminen Palke 7:n tiloissa onnistuu hyvin, sillä vuonna 2013 valmistuneessa rakennuksessa on hyvin tilaa.

Palkkeen tapaista toiminnan pilkkomista ei tarvitse tehdä kaikissa kuntien työ- ja toimintakeskuksissa. Laitilan Palke on valtakunnallisestikin poikkeuksellinen monipalvelukeskus.

– Vastaavanlainen keskus on tiettävästi vain Jyväskylän alueella. Muissa kunnissa toimintaa ei ole näin keskitetty, Anitta Keskitalo kertoo.

Keskitalo on vastannut vuodesta 2013 alkaen sekä Palke 5:n että Palke 7:n toiminnasta. Ensi vuonna Palkkeen toiminta palaa juurilleen.

– Palkkeessa on ollut aluksi molemmilla puolilla omat esihenkilöt. Nyt Palke 5:een tulee uusi esihenkilö.

Laitilan kaupunki rekrytoi parhaillaan työllisyys- ja maahanmuuttokoordinaattoria, jonka tehtävä on vastata myös Palke 5:n toiminnasta. Palke 5:n työnjohtajana jatkaa Annikki Mäkinen.