Sipponen viettää sukujoulua mökillä – Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan toimitusjohtaja toivoo uudelta vuodelta, että rauha palaisi Eurooppaan

0
Lauri Sipponen on ollut joulupukkina aiemminkin: opiskelijajärjestön bileissä sekä naapureitten lapsille.

Lauri Sipponen harppoo Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan portaita jo tottuneesti. Kiire on kantapäillä, sillä pian on joulu ja sitä ennen on hoidettava monta asiaa maaliin.

Lidlin Suomen toimitusjohtajana ja VR Groupin toimitusjohtajana työskennellyt Sipponen aloitti Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan toimitusjohtajana marraskuun alussa. Ympäristössä alettiin heti haistella, mitä uusia tuulia tehtaalle on tulossa.

– Kyllähän me kasvua haemme. Toivomme, että ensi vuonna kuluttajien ostovoima palautuisi oikealle tolalleen ja kasvu-uralle. Itseltäni toivon, että keksimme uusia kulmia ja tuotteita, joilla ilahduttaa asiakkaita, Sipponen vilkaisee ensi vuoteen.

Sipposen tulo Laitilaan merkitsee, että yhtiö hakee kasvua myös ulkomailta. Tehtaan vienti on vielä pientä, vain muutaman prosentin.

– Maailmassa on monta kolkkaa, jossa vedestä on suurta puutetta. Suomi ja Pohjoismaat kuuluvat alueeseen, jossa on merkittävät vesimäärät. Näemme niin, että kun muualla on vedestä puutetta, me pystymme tarjoamaan ratkaisua esimerkiksi kohti Keski- ja Etelä-Eurooppaa.

Laitilan Wirvoitusjuomatehtaalla mietitään, minkälaisilla vesillä ja veteen pohjautuvilla tuotteilla voisi olla vientimarkkinaa.

Ympäristössä on veikattu, että suuryhtiötä johtanut mies on viemässä Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan pörssiin. Sipponen ei arvausta tyrmää, eikä vahvista:

– Yhtiömme hallitus ei ole sulkenut kasvun ja rahoituksen osalta mitään. Kun kasvamme ja investoimme, tämäkin optio on mahdollinen. Osakkeet ovat arvo-osuusjärjestelmässä ja se on ensimmäinen valmius, mutta helpottaa myös osakkeiden käsittelyä.

Kasvu vaatii myös fyysistä tilaa. Sipponen kehuu, miten hyvässä paikassa Laitilan Wirvoitusjuomatehdas sijaitsee Kasitien varressa. Sijainti mahdollistaisi tehtaan laajennuksen sekä vierailukeskuksen ja ympärivuotisesti toimivan ravintolan rakentamisen.

– Mutta tieasiat pitää ensin ratkaista fiksusti, ennen kuin voimme ryhtyä tekemään kaksinumeroisia miljoonainvestointeja. Olemme nyt puserruksissa.

Suuria investointeja ennen Sipponen lupaa, että Laitilassa avataan jälleen ensi kesänä Wirvoitusjuomatehtaan terassiravintola. Siihen haetaan ulkopuolista operaattoria, joka ottaisi ravintolan hoitoonsa.

Tekemistä siis riittää, mutta joulun Sipponen aikoo pyhittää rauhoittumiselle. Hän kertoo, että hänen perheellään on ollut traditiona kokoontua jouluna yhteen. Perheeseen kuuluu vaimo ja kolme aikuistunutta lasta sekä heidän puolisonsa. Joulua viettämään tulevat myös isovanhemmat. Tänä vuonna sukujoulua vietetään Sipposten uudella mökillä Sysmässä.

– Luomme siis uusia joulutraditioita.

Sen verran joulusta on jo sovittu, että kaikki kolme sukupolvea suunnittelevat jonkin yhteisöllisen jutun, esimerkiksi ulkoleikin. Hyvä ruoka ja juoma kuuluvat tietenkin jouluun.

– Siitä vielä neuvotellaan, että mitä kaikkea joulupöytään tulee. Itse tykkään perinteisistä laatikoista, kinkusta, rosollista, kalasta ja silleistä. Nuoret ovat puhuneet sushista ja jostain kinkun korvaavasta vaihtoehdosta, Sipponen kertoo nauraen.

– Pitää vain huolehtia siitä, ettei synny sitten ruokahävikkiä.

Lauri Sipposen jouluun kuuluu myös sauna, hän kertoo muutenkin saunovansa usein. Vaimo pulahtaa myös avantoon.

Perhe on viettänyt joulua joskus myös etelässä ja Amerikassa. Sipponen sanoo, että joulu ulkomailla oli erilainen, mutta mieluisin hänelle on suomalainen joulu.

Joulun jälkeiseltä uudelta vuodelta Sipponen toivoo paljon.

– Toivon, että vuonna 2023 palattaisiin takaisin rauhan aikaan ja päästäisiin jälleen kehittämään yhteiskuntaa, kansainvälistä yhteistyötä, kaupankäyntiä ja ihmisten vuorovaikutusta. Kaipaan niitä aikoja, kun ihmiset saivat vapaasti kulkea myös itä – länsi -akselilla.

Opiskellessaan nuorena Saksassa hän koki, miltä tuntuu, kun Eurooppa oli jaettu kahtia. Kun Berliinin muuri sitten murtui, Sipponen oli heti ensimmäisinä kuukausina paikan päällä. Hänestä oli hienoa päästä ajamaan vapaasti esimerkiksi Frankfurtista rajan yli Prahaan.

– Olimme tottuneet Länsi-Euroopassa liikkumaan vapaasti ja sitten se mahdollistui myös Itä-Euroopassa.

– Minulle tämä vastakkainasettelu ja sodan maailma Euroopassa on ollut valtava pettymys. Tämä vastakkainasettelu ei kehitä maailmaa.