Sisäilmaongelmat selätetty – Laitilan kaupunki on viiden vuoden aikana urakoinut rakennuksia kuntoon

0
Eva Nurmi, Teppo Paavola ja Mika Raula kertovat, että valtuustosalin ilmanvaihtoa on tarkoitus vielä säätää. Salissa olijat ovat valitelleet kylmyyttä.

– On tämä ollut aikamoinen urakka. Varppeen koulun vesivahingosta tämä alkoi ja vielä on toimia Varppeen koululla ja kaupungintalolla, Laitilan kaupungin tekninen johtaja Mika Raula totea.

Hikikarpalot ovat jo kuivuneet miehen otsalta, mutta Raula myöntää, että viimeiset vuodet ovat olleet rankkoja.

– Palautteiden määrä on ollut suuri ja sosiaalisessa mediassa on ollut aika kovaakin keskustelua. Ymmärtäähän sen, että jos lapsi sairastuu koulussa, vanhemmat huolestuvat. Nämä sisäilmaongelmat vain ovat siitä vaikeita, että niiden selvittämiseen menee aikaa ja korjaaminenkin on vaativaa.

Laitilan kaupunki sai Kappelimäen koululta sisäilmailmoituksen vuonna 2018. Varppeen koululla oli samana vuonna vesivahinko. Kaupungissa oli toiminut sisäilmaryhmä jo tätä ennen, mutta koulujen tilanne johti siihen, että sisäilmaryhmä alkoi kokoontua kuukausittain.

Koulujen lisäksi sisäilmaongelmia on ollut myös Winnovassa ja Kasitien yrityskeskuksessa, kaupungintalolla ja Kustaa Hiekan lukutuvalla. Kaupungilla on siis ollut työn alla monta kohdetta yhtä aikaa.

Raula kiittelee viime kauden valtuustoa ja teknistä valiokuntaa, että ne suhtautuivat remonttitarpeisiin ymmärtävästi.

– Saimme mandaatin laittaa asiat kuntoon.

Vain Varppeen koulun remontista käytiin poliittista vääntöä ja kellarin korjaus lykkääntyi vuodella.

Nyt suurimmat urakat ovat takana ja sisäilmaongelmat pääosin selätetty. Pieniä korjauksia on vielä kaupungintalolla, jossa valtuustosalissa on valiteltu kylmyyttä. Ilmanvaihtoa pitää siis säätää.

Varppeen koululta on tullut yhdeltä henkilöltä vielä sisäilmailmoitus.

– Yhdessä luokkahuoneessa tehdään mittauksia, kiinteistöpäällikkö Eva Nurmi kertoo.

Raula sanoo, että jokaiseen sisäilmailmoitukseen reagoidaan.

– Vaikka talossa olisi parisataa ihmistä ja vain yhdellä oireita, asia pitää aina tutkia.

Hän huomauttaa, että aina sisäilmaoireet eivät johdu rakennuksen kosteusongelmasta.

Tästä hyvä esimerkki oli Winnovassa, jossa koettiin sisäilmaongelmia. Niiden syyksi paljastui ilmanvaihtojärjestelmän ääneneristysmateriaali, josta oli irronnut kuituja huoneilmaan.

Kaikissa sisäilmaongelmatapauksissa on ollut kuitenkin yksi yhteinen nimittäjä: rakennuksen ikä.

– Esimerkiksi tätä ääneneristysmateriaalia oli aika hapertanut. Kaikki nämä kohteet ovat vuosikymmeniä vanhoja.

Sisäilmaongelmien hoitaminen on kuin salapoliisityötä. Ensin on kartoitettava, mistä ongelmat ovat peräisin ja mitä ne aiheuttavat. Vasta sitten päästään ratkomaan, miten ne korjataan. Pitkällisten selvittelyjen jälkeen on vasta varsinaisen korjaustyön aika. Lisäksi sisäilmaongelmien remontointi on usein kallista.

– On näihinkin miljoonia mennyt, Raula sanoo.

Kaupungintalon eri vaiheiden korjauksiin on käytetty jo noin kaksi miljoonaa euroa, Varppeen kouluun 1,5 miljoonaa euroa, Winnovaan ja Kasitien yrityskeskukseen 1,5 miljoonaa euroa, Kappelimäen keittiön kellariin 100 000 euroa ja Kustaa Hiekan lukutupaan 750 000 euroa.

– Se tässä on hyvää, että samalla on saatu rakennusten käyttöikää pidennettyä. Rakennuksiin on tehty ilmanvaihdon lisäksi muun muassa julkisivuremonttia ja uudistettu valaistusta, Nurmi sanoo.

Kaupungintalolle on tehty myös uutta toiminnallisuutta. Esimerkiksi kaupunginhallituksen kokoushuoneesta on rakennettu Teams room. Huoneessa on jatkuva valmius Teams-kokouksiin ja isokokoinen näyttö.

– Kaupungintalolla oli pieniä vesivahinkoja ja katto korjattiin, mutta myös tekniikka oli käyttöikänsä päässä.

Raula kiittelee korjatuissa rakennuksissa työskennelleitä ihmisiä kärsivällisyydestä.

– Ehkä se auttoi, kun he huomasivat, että sisäilmaongelmille oikeasti tehdään jotain.

Kaupungin korjausurakat eivät tähän pääty. Urheilutalo odottaa remonttia. Parhaillaan siellä tehdään pukuhuoneitten päivitystä, mutta suurempi korjaus on vasta tulossa. Sen suunnittelu on jo käynnissä.

Nurmi sanoo, että urheilutalolta ei ole tullut sisäilmailmoituksia, mutta rakennuksessa näkyy vaurioita.

– Sen lisäksi on rakennusten ylläpitoa, kattosaneerauksia ja julkisivumaalauksia, tekninen työnjohtaja Teppo Paavola luettelee.

Ensi vuonna työlistalla ovat muun muassa Varppeen vanha sali, ruokalan remontin jatkaminen, Kodjalan ja Untamalan koulujen maalaukset sekä urheilutalon julkisivuremontti. Kaupunginhallitus esittää ensi vuoden investointeihin 5,7 miljoonaa euroa.