Soihdut valaisivat itsenäisyyspäivänä

0
Keskustaan oli kerääntynyt runsain joukoin väkeä seuraamaan soihtukulkuetta, joka järjestettiin kahden välivuoden jälkeen.

Itsenäisyyspäivän on jo yli 60 vuoden ajan kruunannut perinteinen soihtukulkue. Kahden välivuoden jälkeen järjestetty soihtukulkue keräsi mukaan niin kokeneita soihdunkantajia kuin pieniä ensikertalaisiakin, jotka kulkivat jonon perällä lyhdyt ja kynttilät käsissään.

Järjestelyistä olivat tuttuun tapaan vastuussa Laitilan Lumikit ja Laitilan Eräsissit yhdessä Laitilan VPK:n kanssa.

Aivan ei osallistujien kohdalla päästy huippuvuosien tasolle, mutta pitkä valojono oli totuttuun tapaan kaunis näky etenkin, kun kaupungin jouluvalot oli sammutettu tapahtuman ajaksi.

Laitilan VPK huolehti liikenteenohjauksesta, kun kulkue käveli keskustan poikki paloasemalta hautausmaalle. Lumi oli juuri maalannut maanpinnan valkoiseksi ja paikalle oli kerääntynyt runsaasti katsojia.

Usean kulkuetta sivusta seuranneen suusta saattoi kuulla, kuinka itsenäisyyspäivä ei ole mitään ilman soihtukulkuetta.

Sankarihaudalla puheen pitivät abiturientit Otava Askola ja Niklas Tähtinen. He kiittivät puheessaan veteraaneja, jotka taistelivat uskollisesti isänmaan puolesta useiden vuosien ajan.

Talvi- ja jatkosodassa sekä Lapin sodassa kaatui myös yhteensä 258 laitilalaista. Heidän nimensä on hakattu sankarihaudalla kiveen, jotta heidän uhrauksensa eivät jälkipolvilta unohtuisi.

– Ilman näiden miesten uhrauksia Suomi ei olisi saanut elää omilla ehdoillaan nykyisenkaltaiseksi demokratian ja tasa-arvon edelläkävijäksi, Otava Askola kertoi.

Tähtinen painotti omalla vuorollaan sotaan lähteneiden tekemiä uhrauksia, joiden ansiosta saamme juhlia vapaata ja itsenäistä Suomea.

– Itsenäisyyspäivänä kunnioitamme veteraaneja laskemalla seppeleen sankarihaudalle. Meidän täytyy muistaa, että veteraanit uhrasivat henkisen ja fyysisen terveytensä isänmaamme puolesta.

Askolalle ja Tähtiselle itsenäisyys merkitsee paljon. Sitä on tullut mietittyä enemmän Euroopassa käytävän sodan vuoksi.

– Suomi on edelläkävijä monella eri osa-alueella. Suomi on vapaa ja demokraattinen maa, ja olemme vahva kansa, vaikka määrällisesti meitä ei ole paljoa, Askola kuvaili.

– Minulle itsenäisyys merkitsee monia eri asioita, kuten turvallista elinympäristöä, Tähtinen komppasi.

Tilaisuus päätettiin yhteislaululla Maa on niin kaunis. Kulkueen päästyä takaisin paloasemalle tarjosi Laitilan VPK lämmintä mehua ja joulupipareita.