Svengaavaa joulutunnelmaa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi – Joulukonsertteja on Laitilassa melkein jokaiselle lähipäivälle

0
Mathias Sandberg ja Mariah Hortans esittävät tuttuja joululauluja jazzin tahtiin. Sandberg kertoo kuulleensa Laitilan omasta jazzfestivaalista, Jazzkukosta.

Kitaristi Mathias Sandbergin ja jazzlaulaja Mariah Hortansin joulukiertueet alkoivat 15 vuotta sitten Yhdysvalloista. Sandberg sai Washingtonissa sijaitsevasta Suomen suurlähetystöstä tilaustyön: sovittaa perinteistä joulumusiikkia.

– Se oli vielä aika eksoottista silloin. Nykyään tuntuu ettemme ole ainoita, joka tekee näin, Sandberg kertoo.

Vanhojen laulujen modernisointi on suurelle yleisölle televisiostakin tuttua, muun muassa viihdeohjelma Vain elämää perustuu tuttujen laulujen muokkaamiselle.

– Meillä oli sitten kiertue itärannikolla. Saimme hyvää palautetta ja päätimme kokeilla joulukiertuetta myös Suomessa.

Jazzduo Sandberg ja Hortans ovat kiertäneet Christmas Jazz -kiertueellaan Suomea ristiin rastiin, mutta vasta tänä vuonna, jäähyväiskiertueella he esiintyvät 9. joulukuuta Pyhärannan kirkossa ja 10. joulukuuta Laitilassa Pyhän Mikaelin kirkossa. Sandberg kertoo, että tulevaisuudessa hänellä ei enää aika riitä joulukiertueeseen, koska hän keikkailee ympäri vuoden oman trion kanssa.

– Haluan tehdä kaiken mitä teen sataprosenttisesti, ei mitään kompromisseja. Parempi lopettaa huipulla.

Sandberg on myös säveltäjä, ja joka kiertueella kuullaan uutta musiikkia. Ainakin yksi kappale on kuitenkin kulkenut matkassa jokaisella joulukiertueella.

– Minun lempilauluni, Sibeliuksen En etsi valtaa loistoa, sitä ollaan varmaan soitettu joka ikinen kerta ja yhä edelleen. Meidän sovituksessa kappale toimii omasta mielestäni tosi hyvin.

Monet Christmas Jazz -kiertueen konserteista pidetään kirkoissa, niin myös Laitilassa ja Pyhärannassa. Sandberg pitää kirkkoja hyvänä konserttipaikkana.

– Kirkkoihin on helppo tulla. Siellä on yleensä hyvä akustiikka. Meidän konsertteihin tulee yleensä sellaista porukkaa, joka ei muuten kävisi kirkkokonserteissa.

Mathias Sandberg kuvaa soittoaan ja Mariah Hortansin laulua rauhoittavaksi. Musiikki esitetään englanniksi, suomeksi ja ruotsiksi.

– Se on aika intiimiä musiikkia.

Sandberg kannustaa lähtemään konserttiin, vaikka ei intohimoinen jazzin ystävä olisikaan. Christmas Jazz -kiertueella soitetaan suomalaista joulumusiikkia ja perinteisiä virsiä jazz-sovituksena.

– Melodiat on varmasti tuttuja kaikille. Jos tykkää hyvästä, korkealaatuisesta musiikista ja jos haluaa saada svengaavaa joulutunnelmaa, kannattaa ehdottomasti tulla kuuntelemaan.

Joulushow, Mieslaulajien joulukonsertti ja Pähkinänsärkijä

Joulukonserttien ystäville on Laitilassa tarjontaa jokaiselle lähipäivälle. Pyhän Mikaelin kirkossa on Laitilan Mieslaulajien joulukonsertti lauantaina 3. joulukuuta ja Rami Rafaelin jouluinen juhlakonsertti sunnuntaina 4. joulukuuta. Sibelius-lukion Joulushow on Laitilassa esiintynyt ennenkin. Yli 50 lahjakasta nuorta musiikin harrastajaa saapuu Laitilan Finnlamex-halliin maanantaina 5.12.

Vakka-Suomen musiikkiopiston pianoryhmä on jouluisissa tunnelmissa Laitilan kaupungintalolla perjantaina 9.12. Oppilaat soittavat myös kahdessa koululaisnäytöksessä saman päivän aamuna. Ryhmä tulkitsee tarinan Pähkinänsärkijästä. Ryhmässä soittaa kahdeksan oppilasta ja heillä on käytössään konsertissa kaksi flyygeliä.

Kappaleiden lomassa kulkee tarina Pähkinänsärkijästä, joka on mukailtu Hoffmannin tarinan pohjalta. Tsaikovskin tutut kappaleet Pähkinänsärkijäbaletista ovat sovittaneet neljälle soittajalle pianonsoiton opettajat Hanna Elomaa ja Päivi Kantanen. Lisäksi konsertissa kuullaan oppilaiden improvisointia sekä Franz Gruberin sävellys Jouluyö, juhlayö. Pianoryhmä on harjoitellut Elomaan johdolla syyslukukauden ajan. Musiikkiopiston konserttiin on vapaa pääsy.