Synkkien värien vaalimainoksesta

0

Postilaatikkoomme oli ilmaantunut uuden poliittisen puolueen mainos. Koska emme liene ainoita sellaisen saaneita, otan siihen kantaa. Mielipiteet ovat mielipiteitä; kommentoin tässä vain asioita.

”Tavoitteena nolla maahanmuuttajaa”. Sitä ei mainita, kuinka pitkän ajan tuon nollan pitäisi vallita, mutta varmaan tarkoitetaan pidempää jaksoa kuin vaikkapa yksi viikko.

Ajatus on mielenkiintoinen; tällaista aikaa ei ole Suomen historiassa koskaan ollut. Maahanmuuttajia on meille tullut aina. Me olemme kaikki maahanmuuttajien jälkeläisiä. Paitsi tietysti he, jotka ovat muuttaneet Suomeen vasta syntymänsä jälkeen.

”Suomi on etnisesti suomalainen”. Edellisen kohdan valossa pitää kysyä, miten puolue määrittelee etnisen suomalaisuuden. Olisi hyvä saada tähän vastaus. Yksilöiden taustojen ja tilanteiden vaihtelu on niin suurta, että määrittely ei ole ihan yksinkertainen.

”Suomi energiaomavaraiseksi ydinvoimalla”. Tämä ensinnäkin paljastaa, että puolue kannattaa sähköautoja, koska bensa ja diesel tulevat lähes kokonaan muualta.

Mutta tämä osoittaa myös suurta ymmärtämättömyyttä. Vaikka ydinvoimalat toimivat Suomessa, niin niitä pyörittävä uraanin energia tulee kaikki ulkomailta eikä sitä ole mahdollista saada omasta maasta. Aidosti omavaraista, kotimaista energiaamme ovat aurinko, tuuli ja vesi.

Juha Kylänpää