Tapahtumat ovat tärkeitä

0

Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan pihalla järjestetään uudenvuoden vastaanotto. Tapahtumassa on musiikkia, Herra Hakkarainen ilahduttaa lapsia ja tulisirkusryhmäkin esiintyy. Kaiken huipennuksena on ilotulitus.

Laitilan kaupunki ei järjestä tilaisuutta yksin, vaan tapahtumaa sponsoroivat myös Laitilan Wirvoitusjuomatehdas ja Jätehuolto Helistölä. On hienoa, että kaupunki ja yritykset näkevät merkityksellisenä tällaisten tapahtumien järjestämisen. Juuri tänä aikana iloisia tapahtumia tarvitaan, kun sota Ukrainassa vain jatkuu ja uutiset ovat muutenkin synkkiä. Yleinen mieliala vaatii irtiottoa arjesta, etenkin nyt.

Vaikka emme eläisikään näin synkkää vaihetta, tapahtumat ovat silti tärkeitä. Ne vahvistavat yhteisöllisyyden tunnetta. Kun yksinasuvien määrä kasvaa, myös yksinäisyyttä koetaan enemmän. Uudenvuoden vastaanotto mahdollistaa lähtemisen ihmisten ilmoille.

Suomessa on eniten 30–64 -vuotiaita yksinasuvia, jo yli puoli miljoonaa. 65 vuotta täyttäneitä yksinasuviakin on jo lähes puoli miljoonaa. Aikuisväestöstä yksinäiseksi olonsa tuntee joka kymmenes. Lähes kolme neljästä heistä on kärsinyt masennuksesta ja joka neljännellä on ollut itsemurha-ajatuksia viimeisen vuoden aikana. Noin puolet yksinäiseksi itsensä kokevista arvioi työkykynsä heikentyneen.

Kun yhteiskunnassa yksinasuvien määrä vain kasvaa, pitäisi luoda puitteita ihmisten kohtaamiseen. Varaventtiilinä pitäisi olla paikka, johon pääsee aina, kun yksinäisyys alkaa ahdistaa. Olkoon paikka sitten vaikka kauppa tai huoltoasema, joka on avoinna 24/7.

Erityisesti tapahtumissa voi kokea olevansa osa yhteisöä. Se on tärkeä tunne yksinäiselle.

Teija Uitto