Terveiset Korvatunturilta

0

Joulu on ohitse ja lasten joululahjatoiveet on täytetty tai jääneet täyttämättä. Tämän päivän maijojen ja mikkojen toiveet ovat muuttuneet näin joulupukin näkökulmasta jonkin verran aiempaa haastavimmiksi. Kaukana ovat ajat, kun tontut veistelivät puusta autoja ja keppihevosia. Nykylasten toiveet voidaan karkeasti muutamaan eri ryhmään.

Ensimmäisessä ryhmässä ovat lähinnä älypähkinä-tehtävää muistuttavat toiveet. Useimmiten näitä esittävät alle 5-vuotiaat, mutta toisinaan myös sitä vanhemmat. Toiveet ovat esimerkiksi tällaisia: Haluan sellaisen violetin ja vihreän, missä on juna. Aivan…​ Muutamalla harkitulla lisäkysymyksellä voi joko päästä lähemmäs ratkaisua tai ajautua entistä kauemmas totuudesta.

Oma lukunsa ovat ne toivelelut, jotka eivät löydy tämän joulun toivotuimmista lahjaideoista. Tällaisia lahjatoiveita ovat esimerkiksi: Haluaisin lahjaksi Miraculous-sarjasta sen taiteilija-pahiksen, joka oli siinä yhdessä jaksossa. Internetin ihmeellinen maailma on avartanut onneksi myös joulupukin mahdollisuuksia, ja toisinaan – joskaan ei aina – tällaisiakin toiveita on saatu toteutettua.

Tyypillisimmillään lasten toiveet kuitenkin löytyvät kaupoista. Tosin – jos joulupukki on jättänyt toiveiden toteuttamisen viime tippaan – punanutun alle saattaa kihota kylmä hiki, kun jo seitsemäs kauppa (mukana myös verkkokaupat) myy eioota.

Nämä toiveet eivät ole kuitenkaan niitä, jotka aiheuttavat todellista päänvaivaa. Joulupukin sydämen särkevät kuitenkin ne toiveet, joita hän ei voi toteuttaa ja niitäkin on. Toiveet, jotka koskevat asioita, joihin joulupukki ei voi vaikuttaa, kuten sota tai perheen sisäiset asiat.

Toisaalta on lapsia, joille joulupukki ei voi tuoda edes niitä kipeästi kaivattuja lahjatoiveita. Perheiden ahdingon vuoksi lasten toiveet voivat olla sellaisia, jotka toisille lapsille ovat täysin itsestään selviä kuten toppahousut tai shampoo. Kaikkein suurinta surua pukille tuo se, etteivät kaikki lapset enää edes tohdi toivoa mitään.

Kukaan ei kysynyt joulupukilta, mitä tämä haluaa joululahjaksi, mutta kerrotaan se silti: Joulupukki toivoo, että ensi vuoden aikana ihan jokainen lapsi voisi toteuttaa (edes ihan pienen) toiveen tai haaveen. Nyt kun joulupukki on ahertanut jälleen toteuttaen mahdollisimman paljon isompien ja pienempien toiveita niin ottaisitkohan sinä tästä kopin?

Kirjoittaja on Laitilan Sanomien toimittaja, jolla on ollut kunnia toimia joulun alla pukin apulaisena.