Tuhat kurkea täyttää toiveen – Pyhärantalaiset tekivät yhteisöllistä taidetta, yksi kurki per kuntalainen

0
Värivaloilla kurkiin saadaan vaikkapa sininen hehku.

Pyhärannan kirjastossa leijailevat nyt valkeat origamikurjet, joita on tehty parin vuoden ajan. Kurjet-teos julkistettiin torstaina 8.joulukuuta,jolloin paikalla teoksen syntymisestä oli kertomassa taiteilija Merja Ala-Olla.

Tilaisuuteen osallistui noin 15 henkeä, joista suuri osa oli lapsia. Ulkona ympäröivästä pimeydestä huolimatta kirjastolla oli lämmin ja kodikas tunnelma.

Ensimmäisen koronakevään jälkeen, kun elämää yritettiin pyörittää tavalliseen malliin, syntyi kirjastolla idea jostakin yhteisöllisestä tekemisestä. Ajatus kurkimobilen tekemisestä lähti kirjaston ja kulttuurin erityisasiantuntija Anna-Kaisa Sjölundilta.

Japanilaisen uskomuksen mukaan 1000 kurkea on yhtä kuin yksi toive. 12-vuotias japanilainen tyttö Sadako Sasaki sairastui leukemiaan 10 vuotta Hiroshiman atomipommin jälkeen. Hänen toiveensa oli rauha, ettei yksikään lapsi joutuisi kokemaan samaa kuin hän.

Ystävä toi hänelle sairaalaan kultaisen paperikurjen ja opetti sen taittelemisen, niinpä Sadako alkoi taitella origamikurkia kaikesta käsiinsä saamastaan paperista. Tyttö ei ehdi ennen menehtymistään taitella kuin 664 kurkea, mutta hänen läheisensä taittelevat loput ja ne laskettiin hänen hautaansa.

Pyhärantalaisille kurjet eivät kuitenkaan edusta samanlaista symboliikkaa. He päättivät myös pistää astetta paremmaksi ja tehdä kurkia yhtä monta kuin Pyhärannassa oli tuolloin asukkaita, eli 2012 kappaletta. Teoksen aloitus siirtyi muutamaan otteeseen korona-aaltojen vuoksi, mutta huhtikuussa 2021 se saatiin vihdoin alkuun.

Origamikurkia taiteltiin kaikissa Pyhärannan peruskouluissa sekä myös usean yhdistyksen toimesta, erityisen aktiivisena toimi Eläkeliiton Varsinais-Suomen Pyhärannan osaston kädentaitokerho. Tämän lisäksi esimerkiksi kylätori-tapahtumissa ja kirjastolla oli origami-pisteitä.

Kaiken kaikkiaan origamien taittelijoiden ikähaitari oli 5–90 vuotta. Helppoa origamikurkien taittelu ei kuitenkaan ollut, ja Ala-Ollan mukaan erityisesti apuohjaajien tuki oli tärkeää.

Häneltä itseltäänkään ei kurki synny alle viiteen minuuttiin. Ensikertalaisilta kuluu siihen yleensä noin tunti. Myös julkistamistilaisuudessa Ala-Olla neuvoi, miten neliön muotoisesta paperista syntyy kurki.

– Origameja taitellessa unohtaa kaikki murheet ja muun ympäröivän hälinän, Ala-Olla kertoo.

Nyt kauniit kurjet keinuvat kirjaston katosta ripustettuina edustaen yhteisöllisyyttä mutta samalla myös yksilöiden tärkeyttä. Jokainen kurki on omanlaisensa, vaikka ne onkin tehty samalla ohjeella. Kurkien väriksi päätettiin valkoinen, jotta niihin saatiin loistamaan väriä vaihtavat valot. Välillä myös ikkunoista paistava aurinko värjää kurjet kultaisiksi tai oransseiksi.

– Tätä katsoessa tulee rauhallinen olo, Ala-Olla toteaa.

Taideteoksen lisäksi kirjastossa on nyt laatikko, johon voi käydä pudottamassa oman toiveensa, jonka toivoo reilun kahden tuhannen kurjen täyttävän.