Ugissa jatkuvat isot investoinnit

0
Uudessakaupungissa on uudistettu Alistakatua kahdessa osassa. Liikekeskustan elävöittämisen pitäisi jatkua keskustan alueella, mutta kaupunginhallitus päätti pitää taukoa remontissa.

Uudenkaupungin valtuusto saa maanantaina 12.12. eteensä talousarvioesityksen, joka on 1,6 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Kaupungin investoinnit ovat noin 23,9 mijoonaa euroa ja kaupungin ja liikelaitosten yhteensä 26,4 miljoonaa euroa. Lainakanta nousee ensi vuonna 67,5 miljoonaan euroon ja vuosikate on 8,6 miljoonaa euroa.

Uudenkaupungin tuloveroprosentti on ensi vuonna 8,11.

Suurin investointi Uudessakaupungissa on monitoimijatalo Wintteri, johon tulee tilat päiväkodille, peruskoululle, lukiolle, uimahallille, monitoimihallille, nuorisolle sekä musiikki- ja kansalaisopistolle. Muitakin suuria investointeja kaupungilla on menossa, kuten pääkirjaston peruskorjaus, kaupungintalo Mörnen remontti, tehostetun palveluasumisen yksikkö Merituulikodin peruskorjaus ja Kalannin koulun saneeraus.

– Taloudellisesti ensi vuosi on suhteellisen ok, mutta sitten Suomen kuntien taloudessa tulee vaikeampaa ja verojen nostopaineita on, Uudenkaupungin kaupunginjohtaja Atso Vainio kommentoi tulevaa.

Taloussuunnitelmassa vuosille 2023–2025 varaudutaan tuloveroprosentin nostamiseen vuonna 2024 sekä kiinteistöveroprosenttien nostamiseen 2024 ja 2025. Vainio korostaa, ettei syynä ole Wintterin rakentaminen.

– Se olisi väärä johtopäätös, meillä on paljon muitakin investointeja. Veropaine tulee kuitenkin siitä, että sote-uudistuksen jälkeen kuntien tulopohja heikkenee.

Hänen mukaansa tähän vaikuttavat monet seikat, kuten hyvinvointialueitten alibudjetointi ja valtion velkaantuminen. Vainio arvioi, että tämän seurauksena kunnat tulevat jatkossa saamaan aiempaa vähemmän valtionosuuksia.

Uudenkaupungin kaupunginhallitus käsitteli talousarviota sekä taloussuunnitelmaa kahdessa kokouksessa. Ensimmäisessä kokouksessaan kaupunginhallitus poisti äänin 4–7 Ukikyytiin varatun määrärahan. Toisessa kokouksessa kaupunginhallitus karsi investointilistaa poistamalla muun muassa liikekeskustan elävöittämisen sekä Raumantien kevyenliikenteen väylän. Kalanti – Uusikaupunki -välin pyörätien rahoituksen kaupunginhallitus päätti pyytää valtuustolta, kun hanke etenee.