Ukrainalaiset suomalaisessa joulupöydässä – Joulupöytä katettiin ukrainalaisperheille

0
Suomalainen joulupöytä esittäytyi ukrainalaisille koko komeudessaan.

Jussi Vaajasaari

Laitilassa asuvia ukrainalaisia osallistui viime viikolla suomalaiseen jouluruokailuun. Seitsemänkymmenvuotisjuhliaan viettänyt Tapio Vuoriaho halusi saamillaan lahjarahoilla tarjota illan ukrainalaisperheille.

– Minulla ei ollut aikomusta järjestää syntymäpäiviä. Mutta kun tytär Johanna lähetti veljensä tyttären penkomaan minun valokuva-arkistoani, arvasin tekeillä olevan syntymäpäivät, kertoo Tapio Vuoriaho.

Ukrainalaisperheitten jouluruokailu järjestettiin Juhlatalo Sirpussa. Illan ohjelmasta vastasivat ukrainalaiset. Joulupukin vierailu ja lasten lahjat oli isännän järjestämä ohjelmanumero.

Niin esiintymislavalla kuin sen edessä kävi tiheään tahtiin eri esiintyjiä. Useimmat esiintyivät Ukrainan väreissä, ja lapsilla oli päällään kansallisasut.

Ukrainalaisten illanvietossa laulettiin ja tanssittiin. Ja välillä leikittiin ja tanssittiin. Ja taas laulettiin. Ukrainalainen kansanmusiikki soi iloisena ja rytmikkäänä. Perinteiset suomalaiset joulunajan tapaamiset jäävät äänessä, liikkeessä ja väreissä toiseksi.

Laitilan ukrainalaisten lasten kuoro on harjoitellut kansalaisopiston piirinä.

– Ensi vuonna aloitamme myös aikuisten kuoron, kertoo kuoron ohjaaja ja laulunopettaja Irina Varavina.

Lauloivatpa ukrainalaiset yhden laulun myös suomeksi. Melankolinen “Taivas on sininen ja valkoinen” kuulosti hyvältä vieraskielisellä aksentilla laulettuna.

– Enkä mä muille ilmoita mun sydänsurujani, lauloivat aikuiset ja lapset yhdessä.

Tapahtuman järjestäminen onnistui hyvin, koska Vuoriaholla oli apunaan suomen kieltä osaava Viktoria Hulenko. Hän asuu perheineen Laitilassa ja toimii koulunkäyntiohjaajana Uudessakaupungissa.

– Tähän tapahtumaan oli halukkaita osallistuja enemmänkin, mutta tilan puutteen takia piti rajata osa pois, pahoittelee Viktoria Hulenko.

Lahjarahojen lisäksi tilaisuuden kustannuksiin saatiin tukea yrityksiltä.

– Haluan kiittää illasta erityisesti kaikkia jouluruokailuun osallistujia, sanoo värikkäästä ja iloisesta ohjelmasta liikuttunut Tapio Vuoriaho.