Vaikeat sisäilmaongelmat

0

Laitilan teknisessä toimessa huokaistiin tänä syksynä syvään, kun pahimmat sisäilmaongelmat kaupungin rakennuksissa on saatu selätettyä. Takana on pitkä korjausrumba, joka alkoi Varppeen koulun vesivahingosta.

Viiden vuoden aikana Laitilassa on tehty sisäilmaongelmiin liittyviä korjauksia Varppeen koululla, Kasitien yrityskeskuksessa, Winnovassa, kaupungintalolla ja Kustaa Hiekan lukutuvalla. Varppeen koululta on tullut kuitenkin jälleen sisäilmailmoitus ja tekninen toimi on aloittanut uudet tutkimukset, mikä rakennuksessa aiheuttaa oireita.

Sisäilmaongelmat ovat vaikeita. Rakennus ei saisi sairastuttaa ketään, se on selvä, mutta sisäilmaongelmien aiheuttajan löytäminen on työlästä ja korjaaminen vaativaa. Sisäilmaongelmien ratkaiseminen vie aikaa, mikä taas on raskasta talossa työskenteleville, kun kyse on heidän terveydestään. Sisäilman altisteet aiheuttavat monia keuhkosairauksia, kuten astmaa ja toistuvia hengitystietulehduksia.

Helsingin yliopiston professori Juha Pekkasen mukaan syytä sille, miksi kosteusvauriot aiheuttavat terveyshaittoja, ei tiedetä (TS 13.12.). Lisäksi eri tutkimuksissa näyttö terveyshaitoista on hyvin ristiriitaista. Samassa rakennuksessa työskentelevät eivät kaikki edes saa oireita.

Aina oireiden syynä ei ole edes rakennuksen kosteusvaurio, vaan esimerkiksi rakennusmateriaalit, käytetyt pesuaineet tai monet tekijät yhteensä. Jokainen sisäilmareaktio vaatii perusteellisen selvitystyön, sillä turhiin korjauksiin veroeuroja ei voi käyttää, eikä remontti johda aina edes oireiden katoamiseen.

Nopeita ratkaisuja näissä asioissa ei valitettavasti ole, mikä sairastelevalle on tietenkin ikävä viesti.

Teija Uitto