Vuoden Vetäjä Iisa Leino unohtaa ohjatessaan kaiken muun – Venla Laihosta Jyskeen Vuoden Urheilija

0
Kaikki paikalla olleet palkitut ryhmittyivät tilaisuuden päätteeksi yhteiskuvaan.

Ari Anteroinen

Perjantaina Laitilan kaupungintalon kahviossa Laitilan Jyske palkitsi perinteisesti päättyvän vuoden menestyksekkäimpiä urheilijoitaan ja vetäjiään.

Vuoden Urheilijan titteli meni odotetusti kävelijä Venla Laiholle. Yksi huomionsosoituksen saajista oli Vuoden Vetäjänä palkittu Iisa Leino Jyskeen voimistelujaostosta.

– Huomioiminen tuntui hyvältä. Aikaisemmin kun ei ollut tuolle meidän voimistelujaostolle palkintoja osunut, Leino iloitsi.

Leino kertoi aloittaneensa voimistelun ihan pienenä.

– Joskus kuusivuotiaana jossain alkeisryhmässä. Noin kuusi vuotta sitten joukkueeni hajosi Raumalla. Tuli parin vuoden tauko ja sitten lähdin Jyskeen mukaan valmentamaan. Nyt olen syksyn ollut myös kilpailemassa mukana.

Leino ei tunne, että ohjaaminen olisi hänelle mitään työtä.

– Tykkään siitä tosi kovasti. Saan siitä paljon ja ohjatessani pystyn unohtamaan kaiken muun.

Hän toteaa saaneensa tytöiltä ja heidän vanhemmiltaan tosi hyvää palautetta ja kannustusta.

– Joukkueen jäsenten kanssa olemme tosi hyvissä väleissä ja uskallamme puhua suoraan, sanoo Leino.

Voimistelu on ollut viime aikoina otsikoissa vähän ikävässä sävyssä, kun julki on tullut tiettyjen valmentajien epäasialliset metodit ja ylilyönnit painonhallinnan sekä ulkonäkökriteerien suhteen.

Onko Iisa Leino seurannut uutisointia?

– En ole niin tarkkaan seurannut, mutta meillekin tuli Voimisteluliitolta sähköpostia, jossa asiaa avattiin. Mielestäni on kyllä ikävää, että tuollaista tapahtuu edelleen tänäkin päivänä. Varsinkin kun on ollut kyse ammattiurheilijoista ja -valmentajista, Leino vastaa.

Laitilan Jyskeen voimistelujaostossa on keväällä paljon pohdittavaa.

– Minulla on nyt ikävä tilanne, koska olen syksyllä toivottavasti menossa opiskelemaan välivuoden jälkeen. Joudun lopettamaan Jyskeessä kevään jälkeen. Toivottavasti pääsen ohjaamaan siellä, minne nyt sitten menenkin. Vähän on haikeat fiilikset, Leino surkuttelee.

Hän kehottaakin uusien ja innokkaiden ohjaajiksi haluavien olemaan yhteydessä häneen tai seuraan päin.

– Saataisiin toiminta jatkumaan.

Laitilan Jyskeen vuoden 2022 palkitut

 

Vuoden Urheilija Venla Laiho (yleisurheilu)

Vuoden menestyksekkäin yleisurheilija kolmella SM-mitalillaan ja kauden kruunanneella Münchenin EM-kisojen edustuksellaan. Kausi alkoi Laitilassa pidettyjen SM-maantiekävelyjen 20 kilometrin pronssilla ja Kalevan kisoissa Joensuussa Venla toisti viiden vuoden takaisen pronssinsa ja Venlan ankkuroima Jyskeen naisten 3×3000 metrin kävelyjoukkue kirkasti Jyväskylässä edellisvuoden pronssinsa hopeaan. Lisämeriittiä tuli Ruotsi-ottelun Suomen kolmoisvoiton täydentäneellä pronssilla.

Venla oli seuran tehokkain myös Kalevan maljan pisteiden kerääjänä ja ykkösvaikuttaja Jyskeen pisteiden nousussa Varsinais-Suomen toiseksi parhaaksi Turun Urheiluliiton jälkeen.

Matkalla Mestariksi Amanda Julkunen (jääurheilu)

Monilajiharrastaja pelaa ringetteä valtakunnallisessa B-nuorten sarjassa, jääkiekossa keväällä oli vielä Jyskeen U14- junioreissa sekä Lukon naisissa mukana, pesäpallossa pelannut viime kesänä monessa eri joukkueessa. Ringetessä ollut aikaisemmin Timanttileirillä eli maajoukkuepolun alkuleirityksessä. Jääkiekossa ollut mukana Pohjola-leirityksessä ja –kouluviikoilla. Kiekon parissa huikea valinta viime toukokuussa järjestettyyn U16-tyttöjen EM- kisoihin Unkariin, joissa edusti Suomea menestyksekkäästi. Oman urheilemisen ohella aktiivinen toimija erotuomari erityisesti pesäpallossa.

Vuoden Joukkue pesäpallon B-tytöt

SM-pronssi, runkosarjan ykkönen

Vuoden Vetäjä Iisa Leino (voimistelu)

Valmentanut voimistelujaostossa sen perustamisesta lähtien eli vuodesta 2017. Hän oli 14-vuotias aloittaessaan valmentamisen. Hän on aiemmin voimistellut Rauman Naisvoimistelijoissa. Iisa on valmentanut Kolibreja ja Feenix-joukkuetta yhteensä viiden vuoden ajan. Hän toimii nykyään Kolibrit-joukkueen valmentajana ja voimistelee myös itse joukkueessa. Lisäksi Iisa on koko voimistelujaoston päävalmentaja eli on vastuussa kaikkien joukkueiden valmennustoiminnasta. Iisa on käynyt useita lajivalmennuskursseja ja kouluttautunut kolmen eri voimistelusarjan tuomariksi; joukkuevoimistelu. Kolibrit saavutti lokakuussa Mäntsälässä käydyissä Tanssin ja voimistelun Lumo-kisoissa Gym for life-sarjassa kultakategorian. Iisalla oli vastuu myös Kirkkaat vedet- kenttäohjelman opettamisesta, kun Jyskeen voimistelijat osallistuivat kesällä Tampereen Gymnaestrada-tapahtumaan. Hän opettaa myös ensi kesän Amsterdamin Gymnaestradaan lähteville Kolibreille uuden kenttäohjelman. Iisa on ottanut jo nuorena ison vastuun voimistelujaoston valmennustehtävissä. Hän on aina valmis auttamaan myös muita joukkueita valmennukseen ja muihin liittyvissä asioissa. Hän on saanut oman joukkueensa Kolibrit hitsautumaan hyvin yhteen joukkueena. Tytöt ovat toistensa parhaita kavereita myös vapaa-aikana. Iisa on tehnyt Kolibreille useita hienoja koreografioita kisoihin ja erilaisiin näytöksiin ja myös ohjannut ne menestyksekkäästi. Syksyllä Iisa alkoi ohjata myös aikuisten tanssillisen voimistelun ryhmää. Ilman Iisan asiantuntemusta ja innokkuutta ei olisi koko voimistelujaostoa. Hän on myös muutoin aktiivinen voimistelujaostossa ja toimii nykyään myös voimistelujaoston kokouksissa sihteerinä. Iisa on todellinen vuoden vetäjä: valmentaja, voimistelija, tuomari, koreografi ja voimistelujaoston sihteeri.

Vuoden Valmentaja Jatta Ihanmäki (yleisurheilu)

Useita vuosia Jyskeen nuoria ohjannut Jatta laajensi kuluneena kautena valmennusvastuutaan merkittävästi ottaen huostaansa 16–17-vuotiaiden tyttöjen SM-edustustason nelikon, jonka kärkihahmona Verna Vuorela menestyi aina SM-mitalille asti. Edelleen Jatta jatkoi yhteisharjoitusten vetämisen ohella muutaman nuoremman aivan valtakunnan tilaston kärkipään tytön henkilökohtaisena valmentajana.

SM-kisa menestyjät:

Pesäpallo

B-tytöt 3.sija

Iida Mäki, C-tyttöjen Itä-Länsi edustus

Jääurheilu

B-ringette SM 6. sija

Naisten ringette SM 4. sija

Yleisurheilu

Venla Laiho: Maantiekävelyt naiset 20 km 3., Kalevan kisat 10 km m kävely 3., naiset 3×3000 m kävelyviesti 2., SM halli 3000 m kävely 4.

Maria Antola: N22 SM-halli 3000 m kävely 1., N22 5000 m kävely 2. naiset 3×3000 m kävelyviesti 2.

Jonna Voronkoff: Naiset 3×3000 m kävelyviesti 2.

Aada Vuoriaho: N16 moukari 2., kuula 4.

Verna Vuorela:N17 100 m aidat 3., pituus 5.

Valtteri Valtonen: M16 kuula 4., kiekko 4.

Elias Hyytiä: P15 seiväs 5.

Kiia Ihanmäki: N17 kolmiloikka