Yleisurheilumenestys jatkui – Kauden palkitsemistilaisuudessa kuhinaa palkintopöydän ympärillä

0
Aktiivisuuskisassa palkittuja oli runsaasti. Kuvat: Pekka Kuusisto

Ilkka Simola

Jyskeen yleisurheiluväki vietti viime sunnuntaina kauden palkitsemistilaisuuttaan juhlavassa Louhenlinnassa. Tervehdyssanoissaan yleisurheilujaoston puheenjohtaja Pekka Kuusisto saattoikin tyytyväisenä todeta yleisurheilutoiminnan jatkuneen vakiintuneen menestyksekkäästi niin kilpailusaavutusten kuin järjestettyjen kilpailujenkin osalta.

Valtakunnallisessa mediassa ykkösmittarina pidettävässä Kalevan Malja -kisassa Jyskeen menestys oli jopa hämmästyttävän korkea 27. sijallaan, maan parhaana alle 10 000 asukkaan paikkakuntien seurana.

Piiritasolla edelle ylsi vain Turun Urheiluliitto Jyskeen ohittaessa vielä vuosi sitten edellä olleet vahvat yleisurheiluseurat Turun Weikot, Someron Esan, Naantalin Löylyn ja Liedon Parman. Nousu yllätti sikäli, että kauteen mahtui myös ikäviä loukkaantumisten ja sairastumisten vuoksi tapahtuneita SM-kisoista poisjääntejä.

Toisella käytetyllä vertailumittarilla, seuraluokittelulla, mitattuna Valioluokka eli nykyterminologialla Ykkösliigan asema saavutettiin nyt 12. kerran peräkkäin. Näin toiminta on jatkunut vakaalla korkealla tasolla seurahistorian pisimmän yhtämittaisen ajan tämän sodan jälkeen käyttöön otetun luokittelusysteemin mukaan.

Pitkässä juoksussa tarkasteltuna Jyskeen asema on edustusurheilun tasolla säilynyt harvinaisen vakaana. Nuorisopuolella eli alle 15-vuotiaiden toiminnassa sen sijaan näkyy seuratoiminnalle tavanomainen aaltoliike, joka nyt verotti Jyskeen asemia jonkin verran. Nuorisotoiminnan tasoa mittaavassa Varsinais-Suomen piirin seurojen keskinäisessä Topline-kilpailussa tuli hienoinen notkahdus sijaluvun pudotessa seitsemännestä kahdeksanteen.

Valtakunnallisessa seuracupissa viisivuotinen menestysjakso meni toistaiseksi tauolle. Näköpiirissä on kuitenkin, että tauko jää lyhytaikaiseksi, koska nuorisopuolella on kasvamassa lupaava nuorten urheilijoiden joukko.

Puheenjohtajaa miellytti myös onnistuneet kilpailujärjestelyt kevään SM-maantiekävelyineen ja kahden pandemiavuoden jälkeen ohjelmaan täydellä ryminällä palanneet, 250 lasta keränneet Hippokisat.

Kauden kohokohtiin lukeutui Venla Laihon saavuttama EM-kisaedustus. Se on jotain ainutkertaista aikuisurheilun arvokisatasolla viiteenkymmeneen vuoteen.

Seitsemän SM-mitalia

SM-mitaleja saavutettiin seitsemän. Venla Laiho otti pronssia kevään maantiekävelyissä kotikisoissa Laitilassa ja Kalevan kisoissa Joensuussa. Mitaliketju jatkui Lempäälässä Aada Vuoriahon heittäessä moukarinsa N16 hopealukemiin ja Verna Vuorelan uudistaessa pronssinsa N17 100 metrin aitajuoksussa.

Maria Antola käveli hopealle N22 5000 metrillä Vaasassa ja otti talvikaudella SM-halleissa Helsingissä mestaruuden 3000 metrillä. Kauden päätteeksi Jyväskylässä naisten kävelyjoukkue Maria Antola – Jonna Voronkoff – Venla Laiho kirkasti edellisvuoden pronssinsa hopeaan 3 x 3000 metrillä.

Lajeissaan kahdeksan parhaan joukkoon SM-tasolla sijoittuivat myös Valtteri Valtonen, Elias Hyytiä ja Kiia Ihanmäki.

Kymmenen seuraennätystä

Nuorten puolella kärkinoteerauksia tuli edellisvuoden tapaan tasan kymmenen: Kerttu Matikainen T11 seiväs 2,16, Jasmin Vaskelainen T12 60 m 8,56 ja 200 m 27,86, Neela Ihanmäki T12 kolmiloikka 9,89, Noel Raiskinmäki P12 60 m 8,40 ja 200 m 29,60, Peetu Tanhuanpää P12 moukari 36,19, S ara Honkakangas T13 kolmiloikka 10,48, neliottelu 1772 ja 5-ottelu 2107.

Lajiryhmien parhaat

Varttuneempien urheilijoiden Tehourheilijamaljan parhaana 16–22-sarjalaisen luokittelupisteiden kerääjänä vei Aada Vuoriaho. 13 pisteen saldo kertyi moukarin SM-hopeasta, kuulan neljännestä sijasta ja A-luokan tulospisteistä. Kahteen vuosikymmeneen tiukimman kisan toisena oli viime vuoden voittaja Verna Vuorela 12,5 pisteellä ja kolmantena Maria Antola 12 pisteellä.

Lajiryhmien parhaina palkittiin pikajuoksuissa alan markkinoita vuosikymmen hallinneen Joni Vainio-Kailan pitäessä välivuotta Verna Vuorela. Pitkään on Venla Laihokin ollut kävelyn ykkönen. Hyppääjänä palkittiin nyt viidennen kerran Akseli Hyytiä tällä kertaa kuitenkin seiväshypyn sijaan jo seitsemää metriä lähenneistä pituusponkaisuista. Vuoden heittäjän pokaali meni eka kertaa Aada Vuoriaholle.

Teho- ja Elmo-maljoissa tutut voittajat

Monipuolisuutta korostavassa yli neljänkymmenen vuoden perinteet omaavassa nuorten tehomaljakilvassa parhaana pm- ja vakkamaljapisteiden kerääjänä voiton vei jo kolmannen kerran 11-vuotias Kerttu Matikainen 169 pisteellä. Kisa oli tiukka kakkossijan Neela Ihanmäen kerätessä 158, Elias Hyytiän 143, Sara Honkakankaan 135 ja Mikael Aulinin 121 pistettä.

Pitkälti samat nimet olivat kärkipäässä myös monipuolisuutta vaativassa, viidettä vuotta kisaillussa Elmo-maljakisassa, jossa pisteet tulevat valtakunnan tilastosijoitusten perusteella ja edellyttää tulokset joka lajiryhmässä, niin pika- ja kestävyysjuoksuissa kuin hypyissä ja heitoissakin.

Pokaalin vei jo neljännen kerran Sara Honkakangas. Palkitun kärkikolmikon täydensivät Neela Ihanmäki ja Elias Hyytiä aivan kuten viime vuonakin. Vuoden nuorisourheiljana palkittiin Oona Välimäki.

Amanda kaikista aktiivisin

Palkintopöydän edustalla kävi tiivein kuhina, kun aktiivisuuskisassa kunnostautuneet ja kaikki tavoitetuloksiin yltäneet olivat palkitsemisvuorossa. Kaikkiaan eri muodoin palkittavia oli seitsemänkymmentä.

Kaikista aktiivisin kesäkauden harjoituksissa kävijä oli 5-vuotiaiden ryhmän Amanda Mikola. Amandan ohella kunniakirjan innokkuudestaan saivat 6–7 -vuotiaiden ryhmän Lukas Artukka ja 5-vuotiaiden ryhmän Isla Hämäläinen.

Kannustusstipendejä

Edustusurheilijat saivat kannustustukea Hiekan säätiön rahastosta. Säätiön tuesta pääsivät osallisiksi myös kymmenen parhaan joukkoon ikäsarjansa valtakunnanlistalla sijoittuneet sisulisäsarjojen urheilijat.

TOP10-listoilla jyskeläisnimi esiintyi kaikkiaan 33 kertaa kahdeksan urheilijan toimesta. Palkittaviksi tulivat (suluissa vain paras sijoitus): Sara Honkakangas (1. T13 200 m aj, 4-ottelu ja 5-ottelu), Kerttu Matikainen (2. T11 seiväs), Jasmin Vaskelainen (2. T12 200 m), Neela Ihanmäki (3. T12 1000 m, 4-ottelu ja 5-ottelu), Elias Hyytiä (5. P15 seiväs), Noel Raiskinmäki (6. P12 60 m), Sara Rantanen (7. T9 keihäs) ja Peetu Tanhuanpää (8. P11 moukari).

Aktiiviset toimijat

Ilman vapaaehtoisia seuratoiminta ei pyöri. Tänä vuonna aktiivisina toimijoina huomioitiin vastuunkantajista ohjaajapuolelta Evastina Hurme-Vuorela, toimitsijoista Kari Yli-Pentti ja huoltopuolelta Kirsi Vainio.

Muokattu 1.12. kello 10.42: Korjattu kuvatekstissä Sari oikeaan muotoon Sara Rantanen.