Äijävirtaa Olkiluodon reissulta – Miehet ovat lähteneet joukolla toimintaan mukaan

0
Heimo Marttila ja Jarkko Kylänpää seuraavat elektronisten laitteiden käynnistymistä Tapio Koskisen polkiessa niille sähköenergiaa.

Jussi Vaajasaari

Kalannin ja Laitilan eläkeläismiehet tekivät maanantaina retken Raumalle ja Eurajoelle. Tutustumiskohteina olivat metalliteollisuuslaitos ja ydinvoimala.

– Kyll tämä reissu kotiolo voitta, sanoo Heimo Marttila ja jatkaa:

– Kolm vuatt o ollu hiljast, onneks nyp pääsi perutuspaikall.

Eläkeliiton Laitilan yhdistys alkoi viime vuonna järjestää toimintaa, jota tarjotaan ennen muuta miehille. Toiminta nimeltään Laitla Äijät alkoi viime vuonna retkillä Vammalan Paukepäiville ja Someron traktorimuseoon. Laitla Äijäin retket ovat suosittuja ja saaneet paljon kiitosta.

– Tarkoitus on ollut aktivoida miehiä liikkeelle. Eläkeliiton jäsenyys eikä korkea ikä ole edellytyksenä reissuille osallistumiseen, sanoo miesten retkiä järjestelevä Mauri Lehto .

– Kyllä naisiakin olisi tullut, mutta olemme vähän toppuutelleet, koska heillä on enemmän muita aktiviteetteja, sanoo retkien toinen järjestelijä Mikko Hedman.

Reissuja on järjestetty myös yhdessä Eläkeliiton Kalannin yhdistyksen kanssa. Seuraavan retken järjestävät vuorostaan kalantilaiset.

– Me autamme toisiamme, jotta saamme bussin täyteen, sanoo Kalannin yhdistyksen Kalervo Nieminen.

Raumalla tutustumiskohteena oli BMH Technologyn konepaja Rauma Works, joka valmistaa energialaitoksille ja puunjalostukseen muun muassa suuria kuljetinruuveja ja murskaimia. Laitla Äijät saivat tiukan tuntuman metalliteollisuuteen, kun tehdashalleissa kuljettiin kahdessa ryhmässä.

Rauma Works’n tuotannon suuruus ja tuotteiden koko tuli monille yllätyksenä. Teollisuuslaitoksen toimintaa esittelivät konepajapäällikkö Jarno Koponen ja työnjohtaja Kai Elo.

– Meillä on huutava puute kaikesta metallialan ammattitaitoisesta työvoimasta, sanoo Jarno Koponen.

Eurajoen Olkiluodossa retkeilyryhmä pääsi Vierailukeskukseen tutustumaan sähkön tuottamiseen ydinvoimalla. Vierailukeskus sijaitsee näköyhteyden päässä Olkiluodon voimalaitoksista. Sähkön tuottamisesta kuvin ja numeroin esitelmöi retkiryhmälle vierailutoimen päällikkö Mika Tanhuanpää.

– Kiinnostus ydinvoimaa kohtaan on viime aikoina ollut kovaa. Meillä on kävijöitä 13 000 vuodessa. Enää ei naureskella valmistumisen myöhästymiselle, joka johtui alkuvaiheen keskeneräisestä suunnittelusta. Nyt meitä kannustetaan ja kiitellään, kertoo Mika Tanhuanpää.

Teollisuuden Voima osakeyhtiö tuottaa Olkiluodon ydinvoimaloissa sähköä omistajilleen. Suurimmat omistajat ovat Pohjolan Voima Oyj ja Fortum Power and Heat Oy. Kolmen reaktorin tuotanto vastaa kolmasosaa kaikesta Suomessa tarvittavasta sähköstä.

– Miten aurinkovoimalla saadaan ainoastaan 0,5 prosenttia Suomen sähköstä? hämmästeli Jaakko Hannula tulkiten samalla monien muidenkin epäilevän ajatuksen.

Vierailun lopuksi ryhmä pääsi Vierailukeskuksen tiedenäyttelyyn. Tiedenäyttely sisältää runsaasti informaatiota ydinvoimasta. Näyttely on toteutettu yhteistyössä Tiedekeskus Heurekan kanssa. Nappeja painamalla, pyörää polkemalla ja erilaisiin tietopaketteihin tutustumalla saatiin vastauksia kysymyksiin.

– Molemmat kohteet olivat hyvin kiinnostavia. Kummassakaan en ole ennen käynyt, sanoo Esko Heikola kotimatkalla.

Laitilan Äijille tarjotaan 10.3. urologin luentoa eturauhassyövästä, ja jo 2.2. lähdetään kalantilaisten mukana seuraamaan jääkiekko-ottelua.

– En yleensä käy missään porukoissa, mutta voi olla, että nyt asia muuttuu näiden kiinnostavien reissujen myötä, sanoo Aatos Luotonen.