Pieni pala uusikaupunkilaisen apteekkarisuvun historiaa myytiin Laitilassa

0
Niina Uusi-Äijälä oppii aina huutokaupoissa esineistä jotakin uutta.

Jussi Vaajasaari

Uusikaupunkilaista historiaa myytiin sunnuntaina pieni pala, kun apteekkari Aarne  Ekerodden leski antoi suvun tavaraa huutokaupattavaksi Laitilassa.

Apteekkari Aarne Ekerodden irtaimistoa myytiin huutokaupoissa jo 1990-luvulla, mutta nyt tavaran myymiseen tuli jälleen tarvetta, kun leski Sylvi Ekerodde muuttaa pienempään asuntoon.

– Vanha suku on säilyttänyt historiansa, ja tämän arvotavaran myyntiin tarvitaan vielä vähintään yksi huutokauppa, sanoo huutokauppakamari Auksoonin Lasse Lemmetti.

Huutokauppaan saapui yleisöä laajalta alueelta liki pitäen 200 henkeä. Salin istumapaikat täyttyivät heti aamukymmeneltä. Yleisö nouti  huutokaupan aikana tiskiltä kahvia ja pullaa.

– Tämä on varmasti Suomen ainoa huutokauppa, jossa talo tarjoaa asiakkailleen pullakahvit, vakuuttaa pomarkkulainen “romukauppias” Matti Päiviälä, joka kiertää huutokauppoja laajalla alueella.

Huutokauppakamari Auksoonissa oli tehty mittava valmistelutyö. Kaikki tavarat oli huolellisesti lajiteltu myytäviksi sarjoiksi ja yhdistelmiksi koreihin ja laatikoihin. Yleisö oli päässyt jo lauantaina tutustumaan kaikkiin esineisiin myyntipaikalla sekä internetissä julkaistujen tarkkojen kuvien avulla.

– Huutokauppaelämä on mielenkiintoista, näin saa hyvin päivänsä kulumaan. Täällä oppii asioista ja esineistä koko ajan jotakin uutta, sanoo laitilalainen Niina Uusi-Äijälä, jolle kirkas lasi on “se juttu”.

Ihodelainen Tuula Tuominen on työskennellyt farmaseuttina ja tietää apteekkarisuvun tarinan farmasiamatrikkelin kautta.

– Tämän ikäinen ei valitettavasti voi enää ostaa mitään tavaraa lisää, pahoittelee Tuula Tuominen vanhojen lääkepullojen äärellä.

Laitilalaiset Sari ja Juha Lehtinen Palttilasta ovat harrastaneet huutokauppoja yli 40 vuotta. Tällä kertaa pariskunnan matkaan lähti 30 eurolla sepän takoma suurikokoinen aitan avain.

– Meitä kiinnostaa huutokaupan tunnelma ja Lassen esiintyminen. Tarkkailemme muitakin ihmisiä ja juomme välillä kahvia. Joskus jotakin tulee mukaankin, kiteyttää Sari Lehtinen pariskunnan ajatuksen.

Huutokaupassa myytiin valtava määrä taidelasia, kristalliesineitä, astiastoja, aterimia ja muuta arvotavaraa. Monien esineiden hinta nousi satoihin euroihin. Eri kokoiset vanhat apteekkipullot kuuluivat tietenkin myytäviin tavaroihin.

– Minua kiinnostaa vanhat apteekkitavarat, joissa on etiketit paikoillaan, sanoo laitilalainen Jyrki Varjo.

Melliläläinen Mimosa Helander koettaa löytää kotiinsa lasiesineitä, koska suvussa on lasintekijöitä. Mutta yllättäen hän huusi myös 320 eurolla taulun, Picasson vedoksen vuodelta 1961.

– Olen parikymmentä vuotta myynyt isosetäni sekatavarakaupan jäämistöä, ja nyt pitää saada myyntiin lisää tavaraa, sanoo Mimosa Helander.

Meklari Lasse Lemmetti lisää myyntipuheisiinsa usein huumoria:

– Tässä on korillinen lankakeriä, joissa lukee vauvalankaa. Näitä kutomalla voi saada itselleen vauvan.

Tai.

– Taulun on signeerannut Humaloja, toisin sanoin Kännikaivanto.