Ennustus uudelle vuodelle

0

Laitilan Sanomien toimitus laati jälleen vuosihoroskoopin kaikille horoskooppimerkeille (sivu 7). Ja olkoon tässä alla ennustus myös Laitilan kaupungille.

Kristallipallo näyttää, että Laitilassa on vuoden ensimmäisten viikkojen ajaksi kulttuuri tuo valoa pimeyteen kun Kustaa Hiekka -kulttuuriviikko järjestetään jo 15. kertaa. Kulttuuriviikon odotetaan keräävän ihmisiä jälleen yhteen ja tuovan vilskettä muuten niin hiljaiseen alkuvuoteen.

Myöhemmin keväällä Laitilan väkiluvussa voi tapahtua merkittäviäkin muutoksia. Laitilaan viime keväänä saapuneet ukrainalaiseet voivat vuoden maassaolon jälkeen anoa kotikuntaa. Mikäli he hakevat Laitilaa kotikunnakseen, Laitilan väkiluku saattaa kasvaa jopa sadoilla uusilla asukkailla. Kaupungin palveluiden kannalta tämä ei Laitilan ennakoinnin ansiosta aiheuta suuria muutoksia. Laitilaan muuttaneille perheiden lapsille on jo tarjottu muun muassa varhaiskasvatusta ja koulupaikkaa.

Sunnuntaista alkaen kunnat eivät enää vastaa sosiaali- ja terveyspalveluista. Alkanut vuosi tietää siis todellista itsensä uudelleenluomista niin Laitilalle kuin muillekin kunnille. Ensimmäinen askel on jo otettu, kun kunnissa on suunniteltu tulevan vuoden palveluita ja investointeja talousarviokäsittelyn yhteydessä. Mutta niin tärkeää kuin suunnittelu onkin, kaiken epävarmuuden keskellä kuntien tulee olla myös ketteriä muutoksiin, mikäli tilanne niitä vaatii.

Sote-uudistus voi tuoda mullistuksia Laitilan kaupungille myös suhteiden lämpenemistä rakkausrintamalla. Sote-palveluiden siirtyminen pois kunnilta saattaa odottamattomasti lämmittää suhteita läheisiin naapureihin kuten Uuteenkaupunkiin. Kahden seutukunnan suurimman kaupungin kannattaakin keskittyä syventämään yhteistyötä niin kahden välillä kuin Vakka-Suomessa laajemminkin.

Hanna Hyttinen

hanna.hyttinen@laitilansanomat.fi