Flunssaralli vauhdissa

0

Laitilan seudulla influenssa on jyllännyt viime aikoina. Myös rs-virusta, koronaa ja muita hengitystieinfektioita on runsaasti liikkeellä. Kaikilta taudeilta suojautumiseen pätevät keinot, jotka koronan myötä ovat iskostuneet kaikkien takaraivoon: pese kädet, yski hihaan, pidä etäisyyttä, sairasta kotona.

Suojautumisesta huolimatta monet sairastuvat. Kipeänä ei ole kiva olla, mutta lohdutusta tuo se, että sairastaminen lisää vastustuskykyä – ainakin hetkeksi. Samaa tautia ei sairasta kahta kertaa peräkkäin, mutta eri virustaudin voi saada nopeasti toisen perään.

Eniten tartuttaa muita, kun tauti on aluillaan ja oireet ovat voimakkaimmillaan. Moni miettii, milloin voi taas palata töihin, kouluun ja päiväkotiin. Ylen (5.1.) haastattelema Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntijalääkäri Leif Lakomaan mukaan kun oireet ovat selvästi lievittyneet, voi palata tekemisiin muiden kanssa. Hänen mukaansa pientä oiretta, kuten kuivaa yskää voi jäädä.

Tiukkaa koronapolitiikkaa ajaneessa Kiinassa on luovuttu koronarajoituksista. Nyt niitä ollaan kuitenkin lisäämässä Euroopan Unioniin, koska kiinalaisten pelätään levittävän koronaa ja sen uusia variantteja ympäri maailmaa.

Suomessakin hallitus asettui EU:n kannalle ja kiinalaismatkailijoilta vaaditaan negatiivinen koronatesti. Suomen sosiaali- ja terveydenhuoltoa ei tule enää rasittaa liiallisilla koronatestauksilla, sillä luulisi, että olemme jo oppineet, että koronaa tai muita tartuntatauteja ei pystytä kokonaan väistämään.

Varovaisuus yleisesti on kuitenkin toivottavaa. Erityisen tarkkana tulee olla, ettei ainakaan tietoisesti levitä räkätauteja muutenkin terveydeltään hauraisiin. Riskejäkin on uskallettava ottaa, sillä me kaikki tarvitsemme sosiaalisia kontakteja hyvään elämään.

Iida Kauppi

iida.kauppi@laitilansanomat.fi