Hammaspesukoira Patapoika innosti lapsia pesemään hampaita

0
Ruska, Liisa, Sofiia ja Annika pääsivät rapsuttelemaankin Patapoikaa.

– Oletteko pesseet tänä aamuna hampaat, hammashoitaja Marjo Suosalo kyselee Apilaniityn päiväkodissa.

– Mää olen, huutaa ensimmäinen lapsi. Yksi pojista tunnustaa, että ei ole pessyt. Suosalo kysyy, että mistä syystä hampaittenpesu jää tekemättä.

– No kun ei iskäkään pese, niin en mäkään, poika myöntää.

Apilaniityn päiväkodin vanhempainyhdistys on kutsunut Marjo Suosalon ja hänen hammaspesukoiransa kertomaan lapsille, miksi hampaat kannattaa pestä. Marjo vierailee päiväkodissa nyt toista kertaa. Nyt hänen kanssaan esiintyy bostoninterrieri Patapoika. Viimeksi mukana oli Patapojan isoisoäiti Orvokki. Se oli Suomen ensimmäinen hammaspesukoira. Nyt Suosalolla on niitä jo useampi.

– Tämä kaikki lähti siitä, kun mietin, miten itse pidän koirieni hampaat kunnossa. Aloin käyttää koirien hampaitten pesussa sähköhammasharjaa. Sitä suosittelen muillekin koirien omistajille.

Jostain sitten kiepsahti ajatuksiin idea, että koiran kanssa voisi käydä lapsillekin juttelemassa hampaitten pesusta.

Nyt hammaspesukoira, bostoninterrieri Patapoika odottaa tyynesti esiintymisvuoroaan päiväkodissa. Suosalon pitää ensin jutella vielä hiukan lisää hampaitten hoidosta lasten kanssa.

– Tiedättekös, että ne teidän pienet hampaat ovat kuin kissoja tai koiria. Nekin on pehmeitä ja niistä pitää huolehtia hyvin.

Suosalo kyselee lapsilta, mitkä ruuat ja juomat ovat hyväksi hampaille. Lapset luettelevat juureksia, vihanneksia ja hedelmiä. Yksi pojista arvelee, että myös mehu on hyvää hampaille.

– No nyt ihan sattuu sydämestä. Eihän mehu ole hyvä hampaille vaan vesi, maito, piimä ja vichy, mutta älkää juoko niitä makuvichyjä, Suosalo opastaa lapsia.

Sitten käydään läpi karkki- ja herkkupäivät. Niinä päivinä pitää pestä hampaita vielä terhakkaammin.

– Syntymäpäivä on juhlapäivä ja silloin saa syödä herkkuja Suosalo toteaa. Yksi tytöistä kertoo, että hänen äidillään on kesällä monta syntymäpäivää.

Suosalo arvelee, että jos synttäreiden nimi sittenkin onkin kesäloma.

Mutta miten ne hampaat sitten pestään, nyt on Patapojan vuoro astella areenalle. Hammaspesukoira istahtaa lasten eteen tuolille. Suosalo kyselee, että onko lapsijoukossa tulevia hammaslääkäreitä. Monta kättä nousee pystyyn.

– Näin paljon tulee uusia hammaslääkäreitä Laitilaan. Turha on puhua mistään sote-kriisistä, Suosalo vitsailee.

Sedat pääsee ensimmäisenä hammaslääkäriksi. Hän saa pestä hammaspesukoiran hampaat sähköhammasharjalla. Ensin on puettava kuitenkin käsineet, takki ja laitettava otsalamppu otsalle. Patapoika seurailee rauhallisena puuhia.

Kun Sedat ottaa sähköhammasharjan käyttöön, Patapoika avaa suunsa ja antaa puhdistaa hampaansa. Näin nätisti ja hienosti hampaat tulee pestyä. Lapsia naurattaa. Illalla vanhemmat saavat kotona varmasti tarkan raportin hammaspesukoiran vierailusta.