Kalannin Lahdella ollaan pahassa pulassa

0
Kuvassa kaikki näyttelijät eli vasemmalta alkaen Sirpa Lehtiranta, Lasse Tuominen, Leena Lahtinen, Janette Leino, Markku Laaksonen ja Laura Kirkkomäki.

Maija Ala-Jääski

Neljän vuoden tauon jälkeen on Kalannin Lahden nuorisoseurantalon näyttämöllä jälleen vipinä päällä. Tutulla porukalla treenataan tammikuussa ensi-iltansa saavaa komediaa Pahassa pulassa.

– Yhtä henkilöä lukuun ottamatta on vanha ydinporukka jälleen mukaan. Ja mikä hienointa, näyttämöllä nähdään myös kaksi uutta näyttelijää, Leena Lahtinen ja Janette Leino , kuvaili näytelmän ohjaajana toimiva Sirpa Lehtiranta. Ohjauksessa on mukana myös Helka Loijas.

Leena Lahtinen ja Janette Leino odottavat tulevaa ensi-iltaa jännityksellä.

– Kun ei ole aiempaa kokemusta näyttelemisestä, niin kyllähän se yleisön edessä esiintyminen hieman jännittää. Mutta meillä on todella mukava, toinen toisiaan tukeva porukka ja harjoituksissa on ollut hauskaa, vaikka välillä on tehnyt mieli tehdä sunnuntai-iltaisin jotain muuta kuin treenata, kuvailivat Lahtinen ja Leino.

Näytelmällä ja sen menestyksellä on merkitystä muillekin kuin vain näyttelijöille.

– Tätä vanhaa Lahden nuorisoseurantaloa hallinnoi nyt Kalannin Eteläkulman Kylät ry. Kaikki näytelmästä saatavat lippu- ja muut tulot menevät yhdistykselle ja sitä kautta rakennuksen ylläpitokuluihin, kertoi yhdistyksen hallituksen jäsen ja näytelmän taustatukena toimiva Päivi Pihanperä.

Nuorisoseuran talo on ollut suosittu juhlien pitopaikka. Taloa on remontoitu aina tarpeen mukaan, ja nykyään siinä on sähkölämmitys.

– Näytelmätulot ovat todella isossa roolissa nyt, kun sähkönhinta on pilvissä ja koronan takia olemme joutuneet pitämään taukoa kaikesta muusta toiminnasta. Yhdistys on siis todella kiitollinen kaikille tämän näytelmän eteen toimiville henkilöille, lisäsi Pihanperä.

Näytelmätoiminnalla on Kalannin Lahdella pitkät perinteet. Nuorisoseuran 100-vuotishistoriikin mukaan nuorisoseurantalolla on esitetty ensimmäiset näytelmät jo 1930-luvulla ja siitä toiminta on jatkunut tähän päivään saakka. Tosin ihan joka vuosi ei uutta näytelmää ole ehditty harjoittaa.

Tällä kertaa on esitettäväksi valikoitunut hulvaton komedia reilun sadan vuoden takaa.

– Itse asiassa löysimme tämä näytelmäkirjasen yhdistyksen arkistosta. Siis talon uumenista yhdestä vanhasta pahvilaatikosta, hymyili Sirpa Lehtiranta.

Komedian Pahassa pulassa on kirjoittanut Karl Johan Robert Kiljander vuonna 1889. Kiljander oli suomalainen näytelmäkirjailija ja postimestari. Hänen humoristisia näytelmiään on aikanaan esitetty muun muassa Kansallisteatterissa.

Kalannin nuorisoseurantalon suojissa on näytelmä Pahassa pulassa nähty jo kahdesti aiemmin, kerran 1950-luvulla ja toisen kerran vuonna 1996. Näytelmän juoni kiertyy kamreerin ja hänen perheensä ympärille. Kamreeri on viettänyt riehakkaan illan, mutta aamulla mieleen hiipii illalla annettu lupaus. Mitähän siitä sanoo rakas Emma? Myös perheen tyttärellä ja hänen sulhollaan on rakkaushuolia ja sisäkkö tekee parhaansa auttaakseen kaikkia. Mutta miksi paikalle tarvitaan myös poliisi?

– Näytelmää on modernisoitu niin, että olen kirjoittanut siihen uuden alun sekä joukon uusia kohtauksia. Näin alunperin yhden näytöksen näytelmästä on saatu kaksinäytöksinen. Kaikkiaan esitys kestää väliaikoineen noin kaksi tuntia, kertoi Sirpa Lehtiranta.

– Luvassa on hyväntuulista viihdettä arjen keskelle, näyttelijät lupaavat.

Seurantalon näyttämöllä nähdään Janette Leinon ja Leena Lahtisen lisäksi Lasse Tuominen, Laura Kirkkomäki, Markku Laaksonen ja Sirpa Lehtiranta. Äänivastaavana toimii Elina Lehtiranta.

Pahassa pulassa -komedian ensi-ilta oli 7. tammikuuta. Näytäntöjä on kuukauden sisään kaikkiaan kymmenen.