Kannanhoidollinen metsästys on myös susien etu

0

Susia maanisesti puolustavien henkilöiden suurin virhepäätelmä on, että jos ongelma ei kosketa minua, sitä ei ole olemassa. Maaseudulla kotieläimiä ihmisten pihoilla tappavat sudet ovat ongelma, vaikka kaupungeissa todellisuus kiellettäisiin.

Susien aiheuttamia vahinkoja vähättelevien ihmisten mukaan sudella ei ole tarpeeksi elintilaa ja ravintoa. Että suden on siis pakko asua ihmisasutuksen lähellä ja teurastaa kotieläimiä, koska ihminen kaataa metsät ja metsästää sudelle kuuluvan riistan.

Luonnonvarakeskuksen mukaan Suomen pinta-alasta 75 prosenttia eli 22,8 miljoonaa hehtaaria on metsää. Lisäksi jokaista kaadettua puuta kohden istutetaan 4–5 uutta.

Susilauman reviiri on noin 70 000–90 000 hehtaaria ja Suomessa arvioidaan olevan tällä hetkellä 32–38 susilaumaa ja 18–25 susiparia. Enimmilläänkin ne tarvitsisivat elintilaa Suomen metsäalasta siis 5,67 miljoonaa hehtaaria.

Suomen 22,8 miljoonan hehtaarin kokoiselle metsäalalle mahtuisi siis teoriassa 4-kertainen määrä susia kuin mitä meillä on. On absurdia väittää, ettei sudella olisi tarpeeksi tilaa–lääniä nimittäin tässä metsien maassa riittää.

Suden ravintoon kuuluu pääasiassa sorkkaeläimet, kuten peurat, joita Suomessa on ihan ongelmaksi asti. Maassamme on 125 000 valkohäntäpeuraa ja kanta kasvaa joka vuosi. Samalla kasvaa myös peurakolareiden määrä.

Vaikka susien määrä on kasvanut vuosittain, peurojen määrä ei ole vähentynyt tai pysynyt edes samana. Ei siis ole uskottavaa, että susi tappaisi ihmisten kotieläimiä myöskään ravinnonpuutteen vuoksi.

Susi tulee ihmisen pihapiiriin hakemaan ravintoa, koska se ei ole tyhmä ja koska se ei enää pelkää ihmistä tarpeeksi. On paljon helpompaa tappaa lauma lampaita aidatulla alueella kuin jahdata yksittäistä peuraa pitkin metsiä.

On hurjaa lukea suden kohdanneiden ihmisten kokemuksia siitä, ettei susi lähde enää karkuun edes varoituslaukausta. Susi on ehtinyt unohtaa, mitä se merkitsee.

Kannanhoidollisen metsästyksen tarkoituksena ei ole hävittää sutta luonnosta, vaan pitää se riittävän ihmisarkana. Tämä on myös suden oma etu.

Jos susi tottuu saamaan ravintonsa helposti aidatulta laitumelta, kohta meillä on susia, jotka eivät osaa enää metsästää. Susi kuuluu Suomen luontoon, mutta ihmisten pihoille se ei kuulu.

Alice Girs
kaupunginvaltuutettu (ps), Turku

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän