Kemian alan kolmen päivän lakko koskee Uudessakaupungissa Yaraa

0
Ammattiliitto Pro ilmoitti kolmipäiväisestä lakosta. Sen piirissä on Uudessakaupungissa Yaran tehdas. Arkistokuva: Jane Iltanen

Ammattiliitto Pro ilmoitti kolmipäiväisestä lakosta ja ylityökiellosta kemian alalle. Mukana lakossa on Yaran Uudenkaupungin tehdas.

Pro ilmoitti kolmen päivän työnseisauksesta kemianteollisuuden erikseen nimetyissä yrityksissä 13.–15. helmikuuta. Lisäksi kaikkia aloilla työskenteleviä toimihenkilöitä koskeva ylityökielto alkaa 30. tammikuuta pois lukien tekstiilihuoltoalalla työskentelevät toimihenkilöt.

Lakon piirissä on kaikki kemianalan toimihenkilösopimuksen soveltamisalan mukainen työ, jota tehdään nimetyissä yrityksissä riippumatta siitä, minkä yrityksen palveluksessa toimihenkilö työskentelee. Lista lakon piirissä olevista yrityksistä on jutun lopussa.

Kemian alan toimihenkilöiden työehtosopimuksesta on neuvoteltu marraskuusta 2022 alkaen, ja sitä ennen neuvoteltiin pari kuukautta palkkaratkaisusta. Pron lähtökohta on, että kaikkien toimihenkilöiden palkkakehitys turvataan riittävän suurella yleiskorotuksella.

– Neuvottelut ovat venyneet poikkeuksellisen pitkiksi, ja osapuolten näkemyserot palkankorotuksista ovat edelleen suuret, Pro kertoo.

Pro kertoo olevan valmis jatkamaan neuvotteluja viipymättä. Ylityökielto sekä työasioissa vapaa-ajalla matkustamisen kielto alkavat 30.1.2023 ja koskevat kaikkia kemianalan toimihenkilösopimuksen soveltamisalalla työskenteleviä lukuun ottamatta tekstiilihuoltoalaa. Ylityökielto päättyy 10.2.2023 kello 23.59.

Lakon piirissä olevat kemian alan yritykset ovat:

Bayer Oy, Turku

Bayer Nordic SE, Turku

Fermion Oy, Hanko

Fermion Oy, Oulu

Fermion Oy, Espoo

Genencor International Oy, Jämsänkoski

Genencor International Oy, Hanko

Jervois Finland Oy, Kokkola

Kemira Oyj, Espoon tutkimuskeskus

Medisize Oy, Ensolantien yksikkö

Medisize Oy, Lammintien yksikkö

Neste Oyj Innovaatio, Neste Oyj Innovaatio

Orion Oyj, Espoo

Umicore Finland Oy, Kokkola

Yara Suomi Oy, Siilinjärvi

Yara Suomi Oy, Uusikaupunki