Kulttuuriviikolla eletään ihmisiksi elämän hiekkalaatikoilla

0
Musiikkiopiston rehtori Jussi Kauranen ja kulttuuripäällikkö Piia Allén tutustuivat uusiin led-valoihin. Niillä valaistaan yhteisötaiteena tehtäviä laatikoita, joita voi kulttuuriviikolla ihastella Keskuskadun ja Vihtorinkadun näyteikkunoissa. - Näitä käytetään myös myöhemmin muissa yhteyksissä, Allén kertoo.

Vuosina 1855–1937 eläneen teollisuusneuvos Kustaa Hiekan mukaan ”Maailma on kiinnostava, avara ja kaunis.”

Sanat inspiroivat Kustaa Hiekka -kulttuuriviikon järjestäjiä. Tänä vuonna paino on erityisesti sanassa avara, sillä 15. kertaa järjestettävän kulttuuriviikon teemoina ovat yhdenvertaisuus ja monimuotoisuus.

– Yhdessä meidän täytyy elää ja olla ystävällisiä toisillemme, toteaa Vakka-Suomen musiikkiopiston rehtori Jussi Kauranen.

Yhdessä tekeminen näkyy kulttuuriviikolla julkistettavassa yhteisötaideteoksessa, jonka nimi on Hiekkalaatikot.

– Emme tiedä, ennen kuin se syntyy, että mitä siitä tulee. Toivon, että hiekkalaatikko ymmärretään laajemmin kuin hiekkalaatikkona, Laitilan kaupungin kulttuuripäällikkö Piia Allén kertoo.

Yhteisötaideteos koostuu eri laitilalaisten ryhmien kuten koululaisten, yhdistysten ja muiden toimijoiden työstämistä näyttelylaatikoista. Näitä hiekkalaatikoita yleisö pääsee kulttuuriviikolla katsomassa Keskuskadun ja Vihtorinkadun näyteikkunoissa.

– Ihmiset voivat tutustua taideteoksiin vaikkapa kävelylenkillä, Jussi Kauranen vinkkaa.

Yhteisötaideteoksen tekijöitä avustaa nukketeatteritaiteilija ja tanssija Elviira Davidow. Hän pitää myös Kappelimäen koulun 4. luokan oppilaille varjoteatterityöpajoja Laitilan Kinossa. Myös esikoululaisille on kulttuuriviikolla ohjelmaa.

Elviira Davidowin oma Ihmisiksi elämisen taito -näyttely on kulttuuriviikolla nähtävillä Laitilan kirjastossa. Hänen näyttelynsä innoittajana on rauhankasvattaja Hanna Niittymäen samanniminen kirja.

Rauhankasvatusneuvolan perustanut Hanna Niittymäki pitää puheen kulttuuriviikon avajaisissa. Piia Allénin mukaan Niittymäki varattiin kulttuuriviikon esiintyjäksi jo ennen Venäjän hyökkäyssodan alkua.

– Emme tienneet silloin, miten ajankohtainen aihe tämä nyt onkaan, Allén kertoo.

Allén ja Kauranen rohkaisevat ihmisiä lähtemään avoimin mielin kulttuuriviikon rientoihin. Show ja dinner -tapahtuma korostaa elämän kauneutta ja kepeyttä yhdistämällä italian maut, musiikin ja teatterin.

Romanimusiikin konserttiin on jo myyty lippuja hyvin.

– Ei unohdeta monikulttuurisuuden pitkiä juuria, Allén toteaa.

 

Kulttuuriviikon ohjelma

 • Hiekkalaatikot -yhteisötaideteos julkistetaan kulttuuriviikolla. Teoksiin voi tutustua Keskuskadun ja Vihtorinkadun näyteikkunoissa. Maksuton.
 • Sunnuntaina 22.1. kulttuuriviikon avajaiset järjestetään kello 14 Laitilan kaupunginkirjastossa. Avajaispuheen pitää rauhankasvattaja Hanna Niittymäki. Samalla avataan taiteilija Elviira Davidowin näyttely Ihmisiksi elämisen taito, joka on esillä Laitilan kirjastossa helmikuun loppuun asti. Taiteilija on mukana avajaisissa. Hänestä kuvataan myös video, jossa Davidow kertoo työskentelystään. Maksuton.
 • Keskiviikkona 25.1. kello 18 Miritza Lundberg & Metsi Lindgren Ensemble Laitilan Kinossa. Maksullinen.
 • Perjantaina 28.1. kello 19 show & dinner: Lempeä kupliva Italia -esityksessä on tarjolla ruokaa ja juomaa italialaisten klassisten laulujen ja niiden ympärille kirjoitetun tarinan säestyksellä Finnlamex-hallissa. Esiintyjinä tenori Tero Harjunniemi, televisiosta tuttu näyttelijä Anu Niemi ja harmonikkamuusikko Vesa Penttilä. Maksullinen.
 • Sunnuntaina 29.1. kello 13 Laitilan Oppaat järjestävät ohjelmalliset kahvikekkerit Kustaan Kalaasit Poukan talolla. Maksuton

 

Kustaa Hiekka -kulttuuriviikko

 • Kustaa Hiekka -kulttuuriviikko järjestetään laitilalaislähtöisen kulttuurintukijan, Kustaa Hiekan elämäntyön kunnioittamiseksi.
 • Viikko järjestetään tammikuun viimeisellä viikolla, jolloin Kustaa Hiekan lukutupa vihittiin Laitilassa käyttöön vuonna 1938 Suomen ensimmäisenä maaseudun kirjastorakennuksena.
 • Kultaseppänä työskennellyttä Kustaa Hiekkaa voidaan pitää Suomen jalometalliteollisuuden perustajana.
 • Menestyksellinen liiketoiminta mahdollisti matkailun ja taidekeräilyn.

  Faktan lähde: Wikipedia, Laitila.fi ja hiekantaidemuseo.fi