Laitilaan tulossa kotisairaalatoimintaa – Vuodeosasto siirtyi osaksi Tyksiä

0
Vuodeosastopaikka valitaan potilaan hoitotarpeen mukaan.

Laitilan terveyskeskuksen vuodeosasto siirtyi vuodenvaihteessa Tyksin alaisuuteen. Käytännössä Vakka-Suomen alueen vuodeosastot siirtyvät U-sotessa työskennelleen ylilääkäri Pia Lahtisen vastuulle. Lahtinen aloitti maanantaina Tyksin yleislääketieteen ja kuntoutuksen osastohoidon läntisen alueen ylilääkärinä. Hänen työkenttäänsä kuuluu kaikkiaan 12 kuntaa.

Laitilassa on vuodeosastopaikkoja tällä hetkellä 20 ja Uudessakaupungissa on kaksi 20-paikkaista vuodeosastoa. Molemmissa kunnissa on hoidettu myös ulkopaikkakuntalaisia.

– Olemme jo tähän mennessä hoitaneet potilaita yli kuntarajojen ja maakuntarajan. Meille on tullut potilaita 25–30 eri kunnasta. Tämä varmasti jatkuu, Lahtinen sanoo. Hän kertoo, että Uudenkaupungin vuodeosastojen paikkamäärää voidaan mahdollisesti myös nostaa, mikäli hoitajia saadaan lisää ja tarvetta on.

Laitilan ja Uudenkaupungin vuodeosastot kuuluvat nyt Tyksiin. Jatkossa hoitopaikka määräytyy ensisijaisesti potilaan hoidon tarpeen mukaan. Ne potilaat, jotka tarvitsevat akuuttia hoitoa, sijoitetaan lähisairaalan vuodeosastoille. Jatkohoitopaikkaa odottavia voidaan sijoittaa niille vuodeosastoille, joissa lääkäri ei ole koko ajan paikalla, eli muun muassa Laitilaan.

– Potilaita ei ole tarkoitus kuljettaa täältä Saloon, vaan potilaalle pyritään löytämään hoitopaikka aina mahdollisimman läheltä. Se voi olla kuitenkin toisessa kunnassa, Lahtinen toteaa.

Lahtinen ei lähde ennustelemaan, mikä vuodeosastojen tilanne on viiden vuoden päästä. Hän korostaa, että palveluverkkoa suunnitellaan vasta tänä vuonna.

– Sen voin kuitenkin sanoa, että kotisairaalatoimintaa tullaan lisäämään. Selvittelemme jo tänä vuonna, miten kotisairaalatoimintaa saataisiin myös Laitilaan.

Kotisairaalatoimintaa on jo Laitilan naapurikunnissa, entisten U-soten ja perusturvakuntayhtymä Akselin alueilla.