Laitilassa kymmeniä kesätyöpaikkoja – Yritykset esittäytyivät Novidan rekrymessuilla

0
Laitilan Puhelimen toimitusjohtaja Pasi Mäki toivoi, että myös naiset hakisivat tele- ja sähköalalle töihin. Nea Lehtonen mietti vielä kesätyötä, Meeri Karilla oli jo kesätyöpaikka tiedossa.

Laitilassa on tarjolla ensi kesäksi kymmeniä työpaikkoja nuorille. Osa yrityksistä esitteli rekrytarpeitaan Novidan Työhön!-rekrymessuilla viime viikolla.

Laitilan Puhelimen toimitusjohtaja Pasi Mäki kertoi, että yhtiö palkkaa 1–3 kesätyöntekijää. Mäen mukaan rekrytointi onnistuu helposti, sillä heillä on jatkuvaa yhteistyötä Novidan kanssa.

– Parhaillaankin meillä on kaksi oppisopimuksella töissä ja he valmistuvat toukokuussa, lisäksi meillä on kolme työharjoittelijaa Novidasta.

Kun eduskunnassa on mietitty, miten yritysten työvoimapulaa voisi helpottaa, Mäellä oli esittää heti yksi toive Arkadianmäelle:

– Toivon, että ajokortin voi jatkossakin ajaa 17-vuotiaana. Se helpottaa työarkea, kun kesätyöntekijällä on ajokortti ja hän voi ajaa välillä sitä pakettiautoa.

Laitilan Puhelimen pisteellä vierailivat muun muassa Uudenkaupungin lukiolaiset Meeri Kari ja Nea Lehtonen . Meeri kertoi, että hänellä on jo kesäksi työpaikka.

– Olin viime kesänä Uudenkaupungin museossa ja menen sinne uudestaan.

Sen sijaan Nea etsiskeli vielä töitä kesäksi. Hän oli jo hakenut töitä siivousalalta sekä asiakaspalvelusta.

– Minulla ei ole aiempaa kesätyökokemusta. Tuntuu vähän siltä, että on vaikea saada kesätyötä, kun vasta nyt hakee ensimmäistä kesätyötä. Olen opiskellut kesät, Åbo Akademiin tähtäävä Nea kertoi.

Laserkeskuksen toimitusjohtaja Sami Mäki ei ollut Novidassa etsimässä kesätyönhakijoita, vaan hän toivoi löytävänsä työntekijöitä jo kevääksi.

– Meillä on akuutti tarve 3–5 työntekijälle. Olemme hakeneet lisää työntekijöitä jo parin vuoden ajan. Kasvu luo haasteita. Autotehtaalta olemme saaneet kolme uutta työntekijää, mutta lisää vielä tarvittaisiin.

Mäki myöntää, että työvoimapulan vuoksi yritys on joutunut jopa madaltamaan palkkausvaatimuksia.

– Riittää kun hakija on motivoitunut ja hänellä on halu oppia. Vaadimme ainoastaan suomen tai englannin kielen taitoa. Metallipuolen kokemus ei ole itseisarvo, me koulutamme hakijan.

Vexve on palkkaamassa kymmenen kesätyöntekijää. Vexveltä Jenna Jylkkä ja Minja Silen kertoivat, että nuoret tietävät yrityksen sijainnin hyvin.

– Vexven tuotantolaitos on Ukitien varressa ja kaikki tuntevat sen sinisistä valoista, Silen hymyilee.

Hän kehui, että nuoret tekivät rekrymessuilla hyviä kysymyksiä.

– Esimerkiksi että vaaditaanko työhön 18 vuoden ikää ja mitä pitäisi opiskella, että pääsee töihin.

Kesätöitä tarjolla viime vuoden verran

Teija Uitto

Laitilan Wirvoitusjuomatehtaalle palkataan tänä vuonna 15–20 kesätyöntekijää. Tehdaspäällikkö Tommi Suutarin mukaan määrä on suunnilleen sama kuin aiempina vuosina.

– Pieniä osastokohtaisia eroja on. Ravintolatoimintojen avaaminen lisää työntekijöiden tarvetta.

Wirvoitusjuomatehdas on jo saanut hakemuksia. Nuoret hakevat tehtaalle yhtiön verkkosivujen rekrytointiportaalin kautta.

Kesätyöntekijöiden varmistamiseksi Wirvoitusjuomatehdas kontaktoi myös aikaisempina vuosina töissä olleita ja tekee yhteistyötä oppilaitosten kanssa.

Suutari uskoo, että työntekijät kyllä löytyvät:

– Meillä pääsee tekemään monipuolista ja vastuullista työtä kannustavassa ilmapiirissä rautaisten ammattilaisten opastamana.

Vemen henkilöstöpäällikkö Laura Grönros kertoo, että yritys aloittaa kesätyöhaun vasta myöhemmin keväällä. Tavoitteena on saada viisi kesätyöntekijää.

– Meille hakee paljon samoja henkilöitä, jotka ovat työskennelleet meillä aiempina kesinäkin. Toki joukossa on aina myös uusia. Moni kesätyöntekijöistämme jatkaa meillä kesän jälkeen koulun ohella tai koulun päättyessä vakituisena työntekijänä. Meiltä saa kattavat valmiudet moniin erilaisiin metallialan työtehtäviin.

Munax palkkaa Laitilan tehtaan lisäksi kesätyöntekijöitä myös Mynämäen ja Kustavin yksiköihin. Varatoimitusjohtaja Petri Varjonen kertoo, että kyse on muutamasta kesätyöntekijästä

–  Uskoisimme, että kesätyöntekijöiden saanti olisi kohtuullisen helppoa. Muutamia aikaisempien kesien henkilöitä on jo nyt hakenut innokkaasti meille. Meillä Munaxilla pääsee työskentelemään kotimaisen elintarvikkeen parissa ja oppimaan oman alamme moderneimpien tuotantolaitteiden ja prosessien käyttöä.

Myös Coreplast hakee 5–10 kesätyöntekijää. Toimitusjohtaja Mikko Toivonen kertoo, että hakijoilta vaaditaan täysikäisyyttä, koska tuotanto työskentelee kolmessa vuorossa.

Toivonen arvelee, että nuoria työ alan uusimpien koneiden ja robottien parissa kiinnostaa nuoria.

– Lisäksi mukavassa porukassa on kiva tehdä töitä.

Myös kaupan ala työllistää kesällä runsaasti nuoria. Kauppias Erno Selänne kertoo, että K-Supermarket Laitila palkkaa kesäksi kymmenkunta kausityöntekijää.

– Hakijoita on aina ollut paljon, sillä kauppa on mielenkiintoinen kesätyöpaikka, jossa oppii paljon uutta.

Kauppamme on kiva työpaikka jo pelkästään ihanien asiakkaidemme vuoksi, hän kehuu.