Lyydia kuuntelee, kun Ilona lukee – Lukukoira vierailee Laitilan kirjastossa säännöllisesti kerran kuukaudessa

0
Lyydia kuuntelee, kun Ilona Hämäläinen lukee sille Lotta Levottomasta.

9-vuotias Ilona Hämäläinen istahtaa tyynylle Laitilan pääkirjastossa. Kädessään hänellä on Lotta Levoton ja konnakohellus -kirja. Ilona lukee valitsemaansa kirjaa sujuvasti ääneen ja lukukoira Lyydia kuuntelee. Kun tulee aika antaa vuoro seuraavalle, lukukoiran omistaja ja ohjaaja Teija Heiskanen kiittää Ilonaa.

– Huomasitko, miten paljon Lyydia tykkäsi sinun lukemisestasi, Heiskanen kysyy.

Ilona kertoi kuulleensa mummiltaan, että kirjastosta on lukukoira. Lyydialle lukeminen oli hänen mielestään kivaa.

– Oli kiva, kun sitä sai silittää ja se tuli kesken kaiken pussailemaan.

Hän kertoo, että heidänkin perheessään on whippet-rotuinen koira, jolle hän on myös joskus lukenut.

– En välttämättä ehdi aina, mutta joskus.

Ilona on vapaa-ajallaan innokas lukija. Lotta Levoton -sarjan lisäksi hän tykkää kovasti Yökoulu-kirjoista.

– Tykkään Yökoulu-sarjan henkilöistä ja siitä, että kirjoissa on huumoria.

Ilona kertoo käyvänsä kirjastossa aika usein koulun jälkeen. Perjantaina hän oli unohtanut kirjastokorttinsa, joten hänen täytyy tulla lainaamaan Lotta Levoton -kirja joku toinen kerta.

Lyydia valmistui lukukoiraksi viime syksynä. Se on ollut lukukoiran tehtävissä kolme kertaa. Kaksi kertaa Laitilan kirjastolla ja kerran Heiskasen työpaikalla Kappelimäen koulussa, jossa se kuunteli ekaluokkalaisten lukemista.

Lapsi hyötyy koiralle lukemisesta, koska koira ei arvostele tai korjaile virheitä.

– Se, että lapsi rohkaistuu ja motivoituu lukemiseen. Tänä päivänä kirjojen lukeminen on koko ajan vähenemään päin. Lapsille on kuitenkin tärkeää, että joku kuuntelee, Heiskanen kertoo.

Ohjaajan rooli on olla “seinäruusu”.

– Minun on tarkoitus olla mahdollisimman näkymätön.

Koska Lyydia on toiminut lukukoirana vielä niin vähän aikaa, Heiskanen istuu koiran vieressä ja auttaa sitä keskittymään tehtävään.

– Siihen pyritään, että jossain vaiheessa minun on tarkoitus istua kauempana ja Lyydia on lukijan vieressä. Silloin minun roolini on vain mahdollistaa lukukoiratoiminta ja tuoda koira paikalle.

Heiskanen ja Lyydia ovat harrastaneet yhdessä kaverikoira-toimintaa jo kaksi vuotta. Ajatus lukukoirakurssille hakeutumisesta syntyi kaverikoiratoiminnan kautta.

– Kuulin, että lukukoiratoiminta on toivottu juttu ja niille riittää hommia. Koulun rehtori kertoi, että oli etsinyt joskus aiemmin etsinyt koululle lukukoiraa. Kun sopivaan aikaan alkava kurssille löytyi, lähdimme Lyydian kanssa kokeilemaan olisiko siitä myös lukukoiraksi.

Heiskanen on sopinut Laitilan kirjaston kanssa, että Lyydia vierailee kirjastossa kerran kuukaudessa toukokuun loppuun asti. Lukukoiran vierailuista tiedotetaan kirjaston Facebook-kanavien kautta. Lukukoiralle lukemiseen täytyy ennakkoon varata aika ja lapsi tarvitsee vanhemmiltaan suostumuksen.