Matkailu avartaa – Ruokalistaa tavatessa huomasi, että Lontoon kielen luova soveltaminen ei minua pelasta

0

Tatu Ujula

Minulla oli ilo vierailla Kanta-Hämeen kuntajohdon kanssa Brysselissä lokakuun lopulla. Bryssel on Belgian pääkaupunki ja monipuolinen matkakohde.

Suurelle yleisölle se on tullut tutuksi sekä poliittisena että sotilaallisena keskuksena. Nimittäin Euroopan unionin keskuspaikka sekä Pohjois-Atlantin puolustusliitto Naton päämaja sijaitsevat kumpikin Brysselissä. Vaikuttavaa.

Matkailijana törmäsin ensiksi aurinkoiseen kesäilmaan. Kolea kotimaa vaihtui lähes kesäisiin tunnelmiin. Päällystakin saattoi huoletta jättää kaapin pohjalle pölyä keräämään.

Kun toivuin tästä positiivisesta alkujärkytyksestä, kielimuuri iski päin näköä. Brysseliläiset ovat kielitaitoista sakkia ja moni taitaa englantia. Silti minut yllätti ranskan kielen hallitseva asema. Ruokalistaa tavatessa huomasi, että Lontoon kielen luova soveltaminen ei minua pelasta. Esimerkiksi poisson, joka englannin kielessä muistuttaa myrkky-sanaa, toikin pöytään kalaa. Se siitä yrityksestä.

Belgia on kuuluisa herkullisista ranskalaisista ja vohveleista. Ranskalaisten menestyksen resepti on kuulemma siinä, että ne uppopaistetaan useampaan otteeseen. Ravitsemusterapeutti ei taatusti tätä terveyspommia suosittele.

Aterioidessa tuntui myös siltä, että joka toinen ravintola tarjosi listallaan äyriäisiä, simpukoita ja muita mereneläviä. Yleinen annos ravintolassa oli kattilallinen valkosipulilla maustettuja sinisimpukoita. Lisukkeena jo tutuksi tulleet ranskalaiset. Yhdistelmä tuntui maistuvan brysseliläisille.

Pitsityöt ovat belgialaisten ydinosaamista. Mielenkiintoinen yhtymäkohta Suomeen ja Rauman pitsinnypläysperinteeseen. Oma ammattitaitoni ei riitä vertailemaan kumpi maa vetää taidoissa pidemmän korren.

EU oli näkyvästi läsnä Brysselissä. Euroopan komissio, Euroopan unionin neuvosto ja osin Euroopan parlamentti pitävät majaansa Brysselissä. Matkailijaa tervehtivät vaikuttavat rakennukset ja ankarat turvajärjestelyt.

EU:n kokeminen on viranhaltijan näkökulmasta tärkeä asia. Niin moni Suomea ja suomalaisia koskeva asia päätetään näiden seinien sisällä. Eurooppalainen miljoonakaupunki totutti myös sietämään jatkuvia ruuhkia. Tästä syystä lyhyet matkat taittuivat näppärimmin jalkaisin.

Kokonaisuutena Bryssel oli kokemisen arvoinen elämys. Silti kolmen päivän pikavisiitin jälkeen oli luontevaa palata Suomeen. Kotimainen täsmällisyys, liikenteen sujuvuus ja lähiluonto ovat asioita, mitä Brysselin kaltaisessa kaupungissa voi vain haaveilla. Ollaan niistä kiitollisia.

Kirjoittaja on kotoisin Laitilasta ja työskentelee Ypäjän kunnanjohtajana.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän