Nuokkari muutti takaisin paloaseman tiloihin– Laitilassa aloittaa uusi nuorisopäällikkö helmikuun puolivälissä

0
Nuoriso-ohjaaja Vilhelmiina Eerola ja etsivä nuorisotyöntekijä Mika Siivola kertovat, että kuvassa näkyvä rattiohjain polkimilla on ollut kovasti toivottu juttu.

Laitilan nuorisotoimen alkuvuosi starttasi paloaseman Nuokkarilla. Viimeisen vuoden ajan nuokkari toimi kokeiluluonteisesti Keulan tiloissa vuokralla. Idea tähän kokeiluun lähti siitä, että nuoret kokivat nuokkarin olevan vähän syrjässä ja toivoivat sitä sellaiseen paikkaan, jossa olisi helpompi vain piipahtaa.

– Se piti kyllä paikkansa. Meillä oli paljon nuoria, jotka poikkesi nopeasti vaihtamassa kuulumisia ja jatkoi matkaan. Kokeilu toi meille lisää kävijöitä ja pääsimme tutustumaan uusiin naamoihin, nuoriso-ohjaaja Vilhelmiina Eerola kertoo.

Kokeilun päätytyttyä nuokkarin vakikävijät löysivät jo ensimmäisellä toimintaviikolla takaisin paloaseman tiloihin. Eerola toivoo, että myös Keulan tiloissa käyneiden uusien kävijöiden löytävät paloasemalle.

Eerola lisää, että toisin kuin osa on luullut, nuokkaritoiminta ei väistynyt paloaseman tiloihin perustetun päiväkodin tieltä vaan nuorisotoimi oli päättänyt Keulan tilojen kokeilusta jo ennen kuin päiväkotia oltiin perustamassa.

Nuorten elämässä on viime vuosina näkynyt sekä korona-aika ja sen muassaan tuoma etäopetus että epävarma maailmantilanne. Etsivässä nuorisotyössä isot kriisit eivät ole ainakaan vielä näkyneet asiakasmäärissä, jotka ovat pysytelleet tasaisina eli parissakymmenessä nuoressa.

Yleisesti kriisit vaikuttavat myös laitilalaisnuorten elämää. Kun korona jäi jossain määrin taakse, puhkesi sota Ukrainassa. Sen vaikutukset ulottuvat merkittävällä tavalla Laitilaankin.

– Korona on jo vähän unohdettu eikä sodastakaan puhuta enää niin paljon kuin syksyllä, Eerola sanoo.

– Ehkä aikuiset miettivät näitä asioita enemmän ja nuoret huolehtivat arkisemmista jutuista, viime syksynä etsivänä nuorisotyöntekijänä aloittanut Mika Siivola kertoo.

Korona koetteli etenkin sellaisia nuoria, jotka olivat jo ennen sitä kipuilleet kotoa poistumisen kanssa.

– Niillä nuorilla, jotka ovat ennen koronaa pinnistelleet ja päässeet kouluun juuri ja juuri, on kahden vuoden etäopetuksen jälkeen vaikeampi palata takaisin kouluun kuin nuorilla, joilla ei ole sosiaalisia haasteita, Siivola kertoo.

Siivolan mukaan etsivät toivovat oppilaitosten olevan heihin yhteydessä hyvin matalalla kynnyksellä, jos näissä herää huoli nuoren tilanteesta. Laki velvoittaa oppilaitoksia ilmoittamaan nuoresta etsivään nuorisotyöhön viimeistään siinä vaiheessa, jos alaikäisen nuoren opiskelu päättyy.

– Toivomme, että meihin oltaisiin yhteydessä ennen kuin tilanne kriisiytyy.

Oppivelvollisuuden laajentaminen ei ole lisännyt etsivien työtä merkittävästi, koska Laitilassa tehtiin tarkkaa ja tiukkaa kouluyhteistyötä jo ennen lain muuttumista.

– Toki alle 18-vuotiaita putoaa nyt enemmän toisen asteen kouluista heidän asiakkaiksi.

Laitila sai avustuksen koulunuorisotyöntekijän palkkaamista varten. Kyseessä on jo toinen vuosi, kun koulunuorisotyöntekijä työskentelee Varppeen koulussa. Vaikka nuorisotyöntekijän asemapaikka on koulussa, hän on osa nuorisotoimen tiimiä. Koulunuorisotyöntekijä tekeekin muun nuorisotoimen väen kanssa tiivistä yhteistyötä.

– Se tarkoittaa sitä, että välillä hän oli täällä ja välillä me olemme olleet hänen apunaan koululla. Koulunuorisotyöntekijän myötä monen kynnys tulla tänne nuokkarille mataloituu, kun on arjessa on luotettava aikuinen ja tietää, että hän on täällä. Meidän naamamme eivät tule niin tutuiksi kuin hänen, jonka on kouluarjessa päivittäin mukana.

Laitilan nuorisotoimi vahvistuu helmikuun puolivälissä uudella nuorisopäälliköllä. Virkaan on valittu Tero Vinterbäck .

– Toivotamme Teron iloisin mielin tervetulleeksi Laitilaan. Saamme uuden ihmisen kehittämään nuorisotoimea yhdessä henkilöstön kanssa ja hyvän vahvistuksen myös sivistystoimen esihenkilötiimiin, sivistysjohtaja Susanne Laaksonen kertoo.

Talvilomalla retkeillään Ideaparkkiin, käydään leffassa ja grillaillaan Sirpunpuistossa


Talvilomalla nuokkarin aukioloa on pidennetty maanantaina ja tiistaina on luvassa retki Lempäälän Ideaparkkiin. Siellä voi Keskiviikkona nuokkari järjestää Laitilan Kinossa elokuvanäytöksen, johon pääsee 30 ilmoittautunutta maksutta. Elokuvana on Risto Räppääjä ja villi kone.

– Torstaina mennään grillailemaan Sirpunpuistoon ja perjantaina meillä on nuokkari auki ja etsivillä on heidän oma Perusperjantai, nuoriso-ohjaaja Vilhelmiina Eerola kertoo.

Elokuvanäytökseen ja Lempäälän retkelle tulee ilmoittautua etukäteen.