
Nina Luotonen heiluttaa kädessään Bratz-nukkea ja lukee samalla Raamatun kertomusta ylisuuria veroja perineestä ja näitä rahavirtoja omiin taskuihinsa ohjanneesta Sakkeuksesta. Soukaisten vanhan Efraim Elon koulussa pidetään parhaillaan pyhäkoulua ja tuokiota vetävän Ninan lukemana ja kertomana kuullaan, miten Sakkeus alkaa Jeesuksen tavattuaan hyvittää tekojaan, siis maksaa takaisin perimiään ylisuuria tullimaksuja ja lopettaa varastamisen.
Tarinan jälkeen keskustellaan porukalla, miltä Sakkeuksen toiminta kuulostaa. No ei hyvältä, ei ollenkaan, siitä porukka on yhtä mieltä.
– Se on oikeastaan varastamista, yksi lapsista sanoo.
– Tai ryöstämistä, muotoilee joku toinen.
Sitten vielä piirretään tarinan pohjalta, vihkoihin syntyy yhtä jos toista kuvaa. Joku jaksaa keskittyä vähän kauemmin ja piirtää antaumuksella kuvaa puuhun kiivenneestä Sakkeuksesta, osa piirustuksista syntyy paljon nopeammin ja astetta luovemmalla otteella.
– Tässä on kuva, miten Sakkeus kuolee, joku pöydän ääressä selittää. Kokonaan sivuseikka on, että Sakkeus ei kertomuksessa kuole, tärkeintä on tekemisen meininki.

NINAA naurattaa, kun reipas juttu lentää piirustushetken aikana pöydän ympärillä.
– Ei sitä aina jaksa keskittyä, eikä pyhäkoulussa tarvitse paikallaan kauaa istua. Mutta toista oli kuulkaa silloin, kun itse kävin pyhäkoulua, hän hymähtää ja kertoo sitten pyhäkoululaisille, miten hänen lapsuudessaan pyhäkoulussa piti opetella kaikenlaista ulkoa ja istua vain hiljaa paikallaan.
– Oli se vähän toisenlaista, hän naurahtaa.
Nina Luotonen on vetänyt Soukaisten kylällä pyhäkoulua yli 15 vuotta.
– Vuonna 2007 aloitettiin tässä kylällä myös asuneen Airiston Meerin kanssa. Meistä tuli pyhäkoulun ohjaajia, kun silloinen pyhäkoulun vetäjä ikääntyi ja jäi hommasta sivuun. Meidän kummankin lapset oli silloin pieniä ja kävivät pyhäkoulua ja halusimme pyhäkoulun jatkuvan, hän muistelee vapaaehtoistyönsä alkuaikoja.
Kymmenen vuotta he vetivät pyhäkoulua parina ja vuodesta 2017 Nina on jatkanut yksin.
“Ajattelen niin, että pyhäkoulussa on mahdollisuus saada turvaa ja hyväksyntää sellaisena kuin on.”
SOUKAISISSA seurakunnan pyhäkoulu kokoontuu joka toinen viikko ja toinen Laitilan seurakunnan pyhäkoulu kokoontuu Padon yhteistalolla, niin ikään joka toinen viikko.
– Näiden lisäksi meillä on pop up -pyhäkouluja eli yksittäisiä pyhäkoulutapahtumia. Ensi maanantainakin 23.1. järjestetään talvinen muskaripyhis keskustassa ja se saattaa jäädä pysyvämmäksi, jos siihen vain tulee lapsia.
Seurakunnalla on lapsille lisäksi kuorotoimintaa.
– Ilon Helmet on kuoro, jossa on lapsia eskari-ikäisistä ylöspäin. Se on tosi kivaa tekemistä ja sinnekin kyllä otettaisiin mieluusti lisää lapsia, hän vinkkaa.
Ilon Helmienkin toimintaan hän ajautui samasta syystä kuin pyhäkoulutyöhön: oman jo täysi-ikäistyneen lapsensa osallistuttua aikoinaan toimintaan.

PYHÄKOULUSSA on monta sellaista asiaa, joita Nina pitää tärkeänä.
– Minusta lasten olisi hyvä oppia Raamatun peruskertomukset. Ja ne voidaan käydä läpi lasten tavalla, leikkien. Kun tutustuimme tarinaan Joonasta valaan vatsassa, teimme majan, joka oli valaan vatsa, hän kertoilee.
Heittäydytään milloin leikkimään ja milloin tanssimaan, liian vakavaa ei saa olla.
– En tykännyt itse aikoinaan koulun jäykähköstä uskonnonopetuksesta. Pyhäkoulussa haluan tuoda uskontoa tutuksi toisella tapaa.
Nina hyödyntääkin paljon nukketeatterin keinoja ja leikkejä.
Hänestä pyhäkoulun pitää olla paikka, johon voi tulla kuka vain ja silloin, kun itselle sopii.
– Voi tulla joka kerta tai voi käydä vain pari kertaa vuodessa. Tämä sopii pienillekin lapsille, eikä tarvitse olla uskovainen, että tänne rohkenee tulla, hän kuvailee.
“Minusta lasten olisi hyvä oppia Raamatun peruskertomukset. Ja ne voidaan käydä läpi lasten tavalla, leikkien. ”
LASTEN kanssa oleminen sujuu Ninalta kuin luonnostaan. Hän työskentelee perhepäivähoitajana ja sanoo sen olevan kutsumusammatti. Ei siis ole ihan sattumaa, että hän tekee vapaaehtoistyötä juuri lasten parissa.
– No, eihän tätä olisi näin kauaa tehnyt, ellei tästä kovasti tykkäisi, hän naurahtaa.
Pyhäkoulukausi alkoi Soukaisissa viime viikon sunnuntaina ja paikalla oli 14 eri-ikäistä osallistujaa. Suurin osa oli Soukaisten kylältä, mutta osallistujia oli myös muualta Laitilasta.
Tänä perjantaina kausi alkaa myös Padolla, jossa pyhäkoulupäivä on perjantai.
– Moni lapsi ja nuori hakee paikkaansa ja heitä kiinnostavat uskonasiat. Ajattelen niin, että pyhäkoulussa on mahdollisuus saada turvaa ja hyväksyntää sellaisena kuin on.

Pyhäkoulua hän vetää lasten ehdoilla. Niinpä Ninan pyhiksessä ei tosiaankaan istua kökötetä paikoillaan. Jos menojalkaa vipattaa, niin porukalla vaikka tanssitaan. Viime sunnuntainakin Soukaisten vanhan koulun lattialaudat vain nitisivät, kun porukka purki energiaa musiikin tahdissa.
– Nykyään on mukavia reippaita lauluja seurakuntien järjestämään lastentoimintaan, Nina kiittelee hyvillään.
“En tykännyt itse aikoinaan koulun uskonnonopetuksesta. Pyhäkoulussa haluan tuoda uskontoa tutuksi toisella tapaa. “
SISÄLLÖN ja lasten lisäksi tärkeää hänelle on sekin, että pyhäkoulu on Soukaisissa, omalla kylällä. Hänen lapsuudenperheensä muutti aikoinaan Eurasta Soukaisten kylään, jossa hän aloitti koulunkin.
Nina kertoo käyneensä itsekin vanhaa E. Elon koulua muutaman vuoden ajan. Vanhassa koulurakennuksessa oli tosin vain nuorimpien koululaisten luokka, isommat kävivät koulua uudemmassa koulurakennuksessa.
– Ja kuvittele, että meillähän oli silloin ulkovessat, tytöille ja pojille omat huussit, kummallakin puolella viisi istuinpaikkaa. Ja välissä oli opettajille tarkoitettu kaksipaikkainen huussitila, hän kertoo nauraen ja arvelee kuulostavansa siltä kuin olisi käynyt koulua joskus esihistoriallisella ajalla, vaikka kyse oli 1980-luvusta.
Soukaisten kylästä on kotoisin myös Ninan aviopuoliso ja samalla kylällä ovat varttuneet heidän lapsensa, joista nuorin täytti viime vuonna 18 vuotta.
– Kaikki omatkin lapseni ovat käyneet pyhäkoulua Soukaisissa ja minusta on tärkeää, että täällä on toimintaa. Tässä on siis monta asiaa, miksi pyhäkoulutyötä kannattaa mielestäni jatkaa, hän pohtii.
Ja moni on selvästi Ninan kanssa samaa mieltä, kun väkeä Soukaisissa kokoontuvaan pyhäkouluun riittää.